Dvorac na Crnom moru krije mračnu legendu koja će vas u potpunosti zaintrigirati

Kada ruska balerina osvoji srce nemačkog političara tada na strmoj litici niče zamak kao iz bajke...

.

Bajkoviti dvorac koji stoji na litici visokoj 40 metara i izgleda kao da će svaki čast pasti u Crno more sagrađen je u ranom 20. veku. Lastavičje gnezdo, kako ga zovu, nalazi se na litici Aurora u selu Gaspra na krimskom poluostrvu.

U blizini je najprivlačnije letovalište na poluostrvu – Jalta, koje turiste privlači lepim plažama. Pre gnezda na litici je bila tek drvena kućica koju je kupio nemački bogataš i političar Baron von Štajngel i odlučio da umesto nje sagradi remek-delo arhitekture po uzoru na romantične dvorce sa obala Rajne.

Navodno je razlog tome bila njegova ljubavnica, ruska balerina s kojim je tamo provodio dane. Ali priča o ljubavi na Aurori započela je čitav vek ranije, kada se prema legendi s nje bacila devojka zbog nesrećne ljubavi. Ljubavno gnezdo ovekovečili su i brojni ruski filmovi u kojima je redovan motiv vezan za Krim.

Najbolji način da se doživi romantični dvorac jeste vožnja brodom, a ukoliko poželite da ga vidite iz blizine, potrebno je i da se popnete.

Osim suvenirnice na Aurori je i restoran koji je veoma hvaljen,a posetioce najviše ljute cene koje su, prema njihovom mišljenju, previše visoke za to što se nudi.

Izvor: Punkufer.hr