UŽASAVAJUĆE Hvata stršljenove golom rukom kao da su najumiljatiji ljubimci (VIDEO)

Stručnjaci otkrivaju kako je moguće da insekti koji neretko svojim ubodom usmrte čoveka tako bezbrižno šetaju po šakama ovog dečka... Ne pokušavajte ovo kod kuće!

.

Uzgajivač velikih azijskih stršljenova iz grada Jibina u kineskoj pokrajini Sečuan objavio je video na kineskoj platformi za video prenose uživo, Kuaishou, kako rukuje s ovim insektima koji su poznati i pod nadimkom "uboice jakova", tibetanskih goveda, piše "Daily Mail".

"Pozdrav svima. Danas bih volio da vam pokažem hvatanje stršljenova golom rukom. Fenomenalno je. Vidite? Stvarno je fenomenalno", rekao je to tako nonšalantno u videu korisnik pod imenom howei199538. Treba napomenuti da je drugom rukom držao kameru s kojom je video i snimio.

Naravno, uzgajivač je potom gledaoce upozorio da nikako ne pokušavaju da urade ono što su upravo videli u njegovom videu jer je to što je on radio "opasna operacija". Nadimak "ubica jakova" ne daje se tek tako.

Njihova žaoka je dugačka je više od šest milimetara, a sam stršljen je dugačak četiri i po centimetra.

Stručnjaci kažu da je uzgajivač mogao tako da rukuje sa stršljenovima jer u blizini nije bilo košnica kao ni mladih.

"Kada stršljen, a posebno azijski stršljen, utvrdi da njegovoj košnici preti opasnost, onda postaje veoma agresivan. Ako u blizini nema košnice, tada stršljen nije agresivan prema čoveku, a do uboda najčešće dođe ili slučajno ili ako se uhvati ili ako se oko njih maše rukama", pojašnjava stručnjak za insekte Piter Kenedi sa Univerziteta Ekseter.

"On verovatno ne radi nešto što bi insekti mogli interpretirati kao pretnju. Naime, često se preteruje kod procena agresivnosti insekata koji bodu. Oni će vas ubosti samo kada je to potrebno. Trošenje otrova je za njih vrlo "skupo", a postoji i mogućnost da će biti povređeni ili ubijeni, dodala je Elen Mos s Fakulteta prirodnih nauka  pri Univerzitetu u Njukastlu.

Jedan od snimaka mladog uzgajivača sa stršljenovima pogledajte OVDE, uz upozorenje da prizori mogu biti uznemirujući za one koje je strah ovih insekata.

Izvor: Jutarnji.hr