Novi roman Vuka Draškovića o kralju Aleksandru Karađorđeviću u prodaji od 28. septembra

U godini kada se navršava 130 godina od rođenja Aleksandra Karađorđevića (1888–1934) Laguna objavljuje novi roman Vuka Draškovića „Aleksandar od Jugoslavije“.

.

Da li je stvaranje Jugoslavije bilo veliko delo ili tragična zabluda – glasi pitanje nad pitanjima koje sam sebi postavlja glavni protagonista, kralj Aleksandar Karađorđević, tvorac i prvi vladar nove države Južnih Slovena na početku XX veka.

Sa kojim se dilemama nosio, sa kakvim se nasleđem i preprekama susreo po završetku Prvog svetskog rata, koje su domaće i strane sile ometale stvaranje velike države od Soluna do Alpa, koja je bila njegova državna ideja i kako je zamišljao budućeg građanina zemlje četiri puta veće od predratne Srbije – čitalac će saznati iz ove knjige koja preispituje istorijsku ulogu i uspostavlja ljudski lik kralja Aleksandra Karađorđevića, od stvaranja Kraljevine SHS 1918. do atentata u Marselju 1934. godine.

Kako kaže Vuk Drašković, pisanje romana o kralju Aleksandru za njega je bio veliki izazov, ali i rizik. „Izazov, jer je u pitanju neponovljiva i verovatno najveća ličnost u istoriji Srba. Rizik, jer je Aleksandar i najoklevetaniji vojskovođa i državnik u istoriji Srba. Stvaranje Jugoslavije pre sto godina danas se proglašava za najveći Aleksandrov zločin i greh. Ako su državice natopljene mržnjom, koje su nastale na ruševinama Jugoslavije, raj koji nas je sve usrećio, onda je Jugoslavija, zaista, bila kobna greška i grobnica, i Srba i Hrvata i Slovenaca, i svih ostalih u toj nekada velikoj državi.“

Bez ulepšavanja i bez omalovažavanja, Vuk Drašković nam iznosi unutrašnju borbu i dileme regenta i kralja Aleksandra, proslavljenog vrhovnog komandanta Srpske vojske u Velikom ratu, koji nam, u jednoj dramatičnoj ispovesti, iznosi svoju viziju države, već tada ugrožene mnogim pukotinama. „Nije Jugoslavija greška“, govori sebi Aleksandar, suprotstavljajući se svojim oponentima. „Greška smo mi svi, ovakvi kakvi smo sada…“

Vuk Drašković je u Laguni objavio čretiri romana sa istorijskom podlogom („Tamo daleko“, „Isusovi memoari“, „Ko je ubio Katarinu“ i „Via Romana“), koji tematizuju propast Jugoslavije. U romanu „Aleksandar od Jugoslavije“ svojevrsna najava te propasti sagledava se kroz veliku istorijsku ulogu i tragičan kraj njenog prvog vladara, tvorca zajedničke države Južnih Slovena, nastradalog u atentatu u Marselju 1934. godine.

Novi roman Vuka Draškovića „Aleksandar od Jugoslavije“ možete pronaći od petka 28. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.