Upoznajte DEČAKA-ROBOTA koji diše, plače, pa čak i krvari, a napravljen je iz jednog posebnog razloga! (VIDEO)

Upoznajte Hala, dečaka-robota kojeg su studenti medicine napravili kako bi na njemu učili i najbolje razumeli lečenje najmlađih pacijenata. Napravila ga je firma "Gamard Sajentifik" koja inače proizvodi simulatore za učenje u bolnicama, školama i drugim institucijama.

.

To je robot koji može da plače, krvari i pada u anafilaktički šok, a takođe ima i puls. To nije obična 'lutka' za vežbanje studentima medicine, samim tim što košta oko 42 000 evra.

"Učenici mogu da izvode čitav spektar hitnih procedura kao što su hirurško otvaranje disajnih puteva, dekompresiju iglom i torakostomiju tuberkuloze, sa najvišim stepenom realističnosti", objašnjava navodi potpredsednik Gamarda Džon Egers.

.

Kako bi Hal bio najverodostojnija slika živog deteta, stručnjaci su izvesno vreme proučavali facijalne ekspersije, pomeranje mišića i obrva mališana.

Kao rezultat toga, Halu je ugrađen simulator zvuka koji imitira glas petogodišnjeg dečaka, koji može da viče, plače, da se smeje i uneredi se i da doživi srčane smetnje.

Studenti medicine mogu da mu prerežu grlo, kako bi mu ugurali cev za disanje, kao i da ga prikače na EKG, piše dailymail.co.uk.