Nikada nećete pogoditi kuda idu zaboravljeni i izgubljeni koferi!

Mnogim putnicima se često desi da tokom putovanja avionom zaborave prtljag na aerodromu ili im zaposleni u avio-kompaniji izgube. U većini slučajeva, avio-kompanije torbe pronađu posle 24 časa i vrate ih vlasniku. Međutim, šta se desi sa onim koferima koji se zauvek izgube?

.

Verovali ili ne, većina izgubljenih kofera završi u ogromnoj prodavnici u malom gradu u Alabami. Centar nepotraženog (izgubljenog) prtljaga u Skotsburu je raj za sve one koji vole polovne stvari.

Još 1970. godine čovek po imenu Dojl Ovens zaputio se u Vašington u pozajmljenom pikapu, 300 dolara u džepu i genijalnom idejom. Za te pare kupio je nekoliko torbi u nameri da ih proda u dvorištu svoje iznajmljene stare kuće.

Poslovni poduhvat odmah se pretvorio u veliki uspjeh, a Dojl, njegova žena i dva sina postali su vlasnici najveće prodavnice izgubljenog prtljaga u SAD.

Tokom pet decenija Dojl je učvrstio svoje veze sa avio i transportnim kompanijama širom zemlje i naučio da strpljivo čeka dok duge i komplikovane procedure oslobode izgubljene torbe.

U njima je nalazio svakakvo blago! Svojevremno je iz odeće izvukao smaragd, urnu sa ljudskom pepelom, pogrebnu masku iz Egipta, 4 000 godina staru mumiju, sokola i oklop.

Danas se Dojlova radnja prostire na 3 700 kvadratnih metara prostora. Osim što je prodavnica, to je i turistička atrakcija, koju svake godine posete milioni.

Među posetiocima budu i oni koji se i dalje nadaju da će naći svoje stvari.

“To im ne preporučujemo, jer to izgleda kao da traže iglu u plastu sena”, kažu iz ove neobične prodavnice koja više liči na pijacu.

Predmeti su sortirani “po svrsi”. Tu su rafovi sa odećom i modnim dodacima, tehničkim uređajima, nakitom, teniskim reketima, umetničkim slikama pa čak i antikvitetima.

Ako mislite da ste torbu izgubili negde u Engleskoj, “Grizbi” u Tutingu (naselje u Južnom Londonu) mogao bi da bude vaša sledeća destinacija. Torba koju niko ne potražuje nakon 90 dana tamo se proda, a ceo profit odlazi u dobrotvorne svrhe.

Rimski aerodrom “Leonardo da Vinči” jednom godišnje organizuje aukciju neotvorenih i nepotraženih torbi, a iako ne znaju šta će naći u koferima, kupci mogu da pazare i neke nezapakovane, a zaboravljene stvari, piše cdm.me.