Zanimljivosti

Najbolji hrvatski trener Zlatko Dalić i popularni belgijski duo 2manydjs dolaze na 11. Weekend Media Festival

Weekend Media Festival za svoje 11. izdanje pripremio je niz novosti, od novih formata u programu do novih dvorana i širenja party programa na strane muzičke zvezde.
05.09.2018. - 10:19h
foto: promo
foto: promo

Kad je hrvatska fudbalska reprezentacija ušla u finale Svetskog prvenstva u Rusiji, Hrvatska je postala jedan od najtraženijih pojmova na Googleu, objavljeno je milion članaka u kojima se spominje pa je ostvareno više od 60 milijardi impresija. Na dan finala objavljeno je više od miliontvitova koji su uključivali reč Hrvatska. U mesec dana reprezentacija i selektor Zlatko Dalić tako su, osim postizanja sportskog megauspeha, odradili i istorijsku promociju Hrvatske. Najbolji fudbalski trener na Weekend Media Festivalu otkriće nepoznate detalje iz Rusije i šta je drugo mesto na Svetskom prvenstvu donijelo Hrvatskoj. Sport je svakako jedan od naših najboljih aduta u promociji Hrvatske, a kako se promenilo i šta sve uključuje moderno brendiranje zemlje, na jednom od panela pokazaće nam Hrvatska turistička zajednica.

Što god mi mislili o njima, promene su neizbežne, granice se brišu, a tabui ruše. Nekad nepoželjna, industrija kanabisa danas je jedna od najbrže rastućih u SAD-u. Barak Obama priznao je da je pušio marihuanu, kao i Zoran Milanović. O njenim zdravstvenim koristima govori se već godinama. I u Hrvatskoj je medicinska upotreba kanabisa dozvoljena, ali kad ga bolesnici sami počnu uzgajati, dobiju višegodišnju zatvorsku kaznu. Treba li i zašto legalizovati kanabis, kako regulisati to tržište, da li bismo legalizacijom kao društvo profitirali ili se strmoglavili u zavisnost, na predavanju će, između ostalih, raspravljati dr Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta, jedan od najzaslužnijih za uvođenje konoplje u našu medicinu. "Neke kompanije već su usmerile svoje poslovanje prema industriji kanabisa koja će, prema procenama Business Insidera, u sledeće četiri godine na globalnom nivou vredi 32 milijarde dolara. Na ovom Weekendu odlučili smo pitati stručnjake da nam razjasne malo širu sliku legalizacije i njen uticaj na građanstvo", rekao je Nikola Vrdoljak, direktor programa Festivala.

Na panelu "Na mladima svet ostaje (kada o tome stariji donesu odluku)" pripadnici mlađih generacija srušiće naše predrasude o sebi stvorene po defaultu međugeneracijskog jaza i pružiti nam svoje viđenje društva, medija, poduzetništva i aktualnih pitanja. Dobro slušajte. Mogli bi vas iznenaditi. "Ove godine odlučili smo da uvedemo novi format u sklopu predavanja na kojem će nam se predstaviti 'klinci' mlađi od 18 godina. Verujem da će nam svima njihovi stavovi na neki način otvoriti oči i pokazati nove smerove o kojima trebalo da počnemo da razmišljamoi", dodao je Vrdoljak.

foto: promo
foto: promo

Weekend je ove godine pripremio još mnoge novosti, nove dvorane i formate u sklopu programa. Tako nam subotnji party pod nazivom "Weekend Goes Global" prvi put dovodi međunarodne zvezde, belgijski duo 2manydjs. Marko Tolja i diva hrvatske muzičke scene Zdenka Kovačiček u pratnji jedinstvenog Jazz orkestra HRT-a pod upravom Mirona Hausera nastupiće u četvrtak, dok će se u petak Bolesna braća pobrinuti za malo žešći ritam.

"Jedna od novosti ovogodišnjeg Weekenda je dolazak svetski poznata muzička imena u Rovinj. Posetitelji će se u staroj Tvornici duvana rasplesati uz popularni belgijski duo 2manydjs, a zabava će zasigurno trajati do dugo u noć. Jazz orkestar HRT-a pod upravom Mirona Hausera, Zdenka Kovačiček i Marko Tolja odaće počast velikom Oliveru Dragojeviću, a prisetićemo se i kraljice soula Arethe Franklin. Naši učesnici ponovno mogu da računaju na partyje o kojima će se pričati cele godine", rekao je Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala.

Nakon prošlogodišnje odlične saradnje s nordijskim zemljama, ove godine s radošću pozdravljamo Nemačku i Francusku kao partnere Festivala. Te dve zemlje ostavile su tešku prošlost iza sebe i postale važni stubovi evropske integracije. Ambasadorka Francuske Corinne Brunon-Meunier i Harald Seibel, otpravnik poslova ambasade Nemačke, naglasili su kako mladi i dinamični ljudi upotrebom savremene komunikacijske tehnologije daju vredan doprinos uzajamnom razumevanju i slobodnoj, progresivnoj Evropi.
U duhu saradnje, gosti iz Francuske i Nemačke će predstaviti neke od inspirativnih trendova iz svojih zemalja. To je pre svega Arte, evropski kanal za kulturu koji su osnovale Francuska i Nemačka, jedinstveno iskustvo i izvanredna pustolovina kojom su na području kulture i informacija zakoračile izvan nacionalnih granica. Zatim Qwant, evropski internet pretraživač koji se razvija u Francuskoj uz nemački kapital, a cilj joj je da postane alternativa GAFA kompanijama. Tu je i Gobelins, vodeća škola animacije na svetu, kao i mnoge druge koje ćemo tek otkriti.

foto: promo
foto: promo

I ove godine, glavni je sponzor i pouzdan partner Festivala Adris grupa, koja od samih početaka podržava Weekend Media Festival i nezamjenjiv je član najvećeg regionalnog komunikacijskog festivala. "Ponosni smo domaćin i pokrovitelj Weekend Media Festivala od prvog dana. Uoči samog početka 11. izdanja, vredi podsetiti zašto nam je ova saradnja višestruko važna. Iako godišnje organiziramo više od 130 kongresa i događaja, Weekend Media Festival je zasigurno najveći, najpoznatiji, najdugovečniji i event s kojim je sve počelo pre desetak godina. Od tada smo u razvoj turističke ponude na najvišem nivou uložili više od četiri milijarde kuna i premestili Rovinj u poželjnu i prepoznatljivu event destinaciju u regiji i svetu. Tome je uveliko pomogao i Weekend Media Festival, koji se nametnuo kao najrelevantniji u komunikacijskoj industriji. U Rovinj svake godine donosi odličnu kreativnu energiju i najnovije svetske trendove, a privlači i nekoliko hiljada gostiju, čime značajno produbljuje turističku sezonu i predstavlja izvrstan način promocije destinacije", rekla je Kristina Miljavac iz Adris grupe.

Kao i uvek, svi marketingaši svoje radove mogu prijaviti na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regiji ponovno će predstaviti najvažnija digitalna nagrada, SoMo Borac.

Još bolji, zabavniji i pronicljiviji Weekend čeka vas u bivšoj Tvornici duvana u Rovinju od 20. do 23. rujna. Vidimo se!