Zanimljivosti

PROBAJTE Ovo je formula Alberta Ajnštajna za rešavanje problema

Umesto bezglavog srljanja u pokušaje rešavanja problema, bolje je duboko udahnuti i dobro ga sagledati. Naime, ako problem razumete, tad ćete ga mnogo lakše rešiti!
05.09.2018. - 13:00h
Foto: Getty
Foto: Getty

Jeste li primietili da vam je uvek lakše da date pravi savet nekom drugom nego samom sebi? Takođe, način razmišljanja i distanca od problema su vrlo važni.

Albert Ajnštajn rekao je ovako:

"Ako imam sat vremena za rešavanje problema, 55 minuta ću potrošiti na razmišljanje o problemu, a pet o tome kako da ga rešim."

I bio je u pravu. Umesto bezglavog srljanja u pokušaje rešavanja problema, bolje je duboko udahnuti i dobro ga sagledati. Naime, ako problem razumete, tad ćete ga mnogo lakše rešiti.

Zamislite da to vaš problem nije vaš, već tuđi i šta biste savetovali. Takođe, ako je moguće, pokušajte da problem razdvojite na manje celine i dobro razmislite o svakoj - na primer, kako bi situacija mogla da se razvije ako ovo uradimo ovako ili ono onako. Pokušajte da razmislite o posledicama svakog koraka koji nameravate da preduzmete da biste videli je li to dobra odluka.

Važno je i kako sebi predstavljate problem, odnosno koje reči upotrebljavate. Recimo, želite da prestanete da pušite jer vam je to postao problem pa, umesto da sebi ponavljate "Prestaću da puštim", ponavljate "Produžiću sebi život, biću zdraviji, imaću više energije". Takav način razmišljanja pre će vas dovesti do cilja.

Dobar trik je i formulisanje problema kao pitanja jer ljudski mozak jednostavno obožava zagonetke i automatski traži odgovor, čak i kada toga nismo svesni. Takođe, dobra motivacija je i nagrađivanje.

Na primer, problem vam je nekoliko kilograma viška i želite da ih skinete. Tada razmišljajte ovako - celu nedelju ću da pazim na kalorije, ali u nedelju ću sebi dati oduška i počastiti se nekom poslasticom. Kilogrami će padati bez obzira na jedan "grešan" dan, a osećaćete se motivisano.

Izvor: 24sata.hr