Zanimljivosti

ČETIRI rečenice koje manipulatori koriste da vas učine nesigurnim

Manipulatori imaju želju da upravljaju drugim osobama, a sve kako bi ostvarili sopstvene ciljeve. Kada počnete da preispitujete svoje misli, osećanja i uverenja, manipulatori će tada dobiti moć da ovladaju svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vreme prepoznali, predstavljamo vam najčešće fraze koje manipulatori koriste i kojima pokušavaju da kontrolišu svoje "žrtve" i naruše vaše samopouzdanje.
04.09.2018. - 13:00h
FOTO: thinkstock
FOTO: thinkstock

1. "Nisi me razumela."

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumeli šta je hteo da kaže. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama i tako preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i u šta verujete, piše Zadovoljna.

2. "Previše dramiš."

Manipulatori vrlo često koriste ovu rečenicu ili neku ripa: ''Reaguješ preterano''. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše dramatizuje onemogućuje vam da izrazite sopstvene emocije i da kažete ono što mislite.

Kad god budete hteli da podelite neki svoj problem, reći će vam da preterujete.

Ubrzo će doći do toga da ćete početi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer ćete želeti da izbegnete sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom. 

3. "Potreban/na sam ti."

Potpuna kontrola je krajnji cilj svakog manipulatora. Oni žele da mislite da bez njega nećete moći da funkcionišete. Ako u to počnete da verujete, kontrolisaće vas u potpunosti. Manipulator bez te vrste kontrole nije potpun.

4. "Ti si…

… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji da stvori osećaj sumnje u ispravnost vaših odluka ili postupaka.

Ukoliko takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju u to počinje i da veruje. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a uništava vaše.