PET pravila za mnogo lakše i brže pakovanje

Pakujte se pametno, optimalno i sigurno.

.

Godišnji odmori su u punom jeku i mnogi se suočavaju sa jednom neizbežnom stavkom, a to je pakovanje. Ako je u pitanju porodični odmor, onda pored kofera i torbi, treba uračunati i brojne dečje igračke i druge sitnice.

Kako biste na najlakši način preživeli pripremu za put prenosimo vam savete Mari Kondo, japanske autorke knjiga o urednosti kao životnoj filozofiji. Ona je osmislila KonMari metod koji je, u saradnji sa inženjerima Seata, primenjen za što efikasnije pakovanje za odmor na koji idete automobilom.

1. Manje je više

Prvi korak u pripremi za odmor je selektovanje stvari. Pre polaska, veliki problem predstavlja odluka šta treba poneti sa sobom, a šta ostaviti kod kuće. Kako biste ovo rešili napravite listu stvari, a onda vizualizujte šta od toga treba spakovati kako biste imali perfektan odmor. Na taj način ćete poneti stvari koje su vam stvarno potrebne.

2. Sortiranje

Selektovane stvari sad treba podeliti za bolju organizaciju.

- Sortiranje stvari po kategorijama, kao što su odeća, pribor za ličnu higijenu, dečje igračke i drugo, omogućava nam da se lakše spakujemo - savetuju stručnjaci. Tako igračke i lepo spakovane stvari za plažu zajedno možete staviti u slobodni deo prtljažnika.

3. Odeća

Pakovanje stvari u kofere često liči na partiju Tetrisa. Kako biste na najbolji način iskoristili prostor u koferu, svaki komad odeće treba urolati i postaviti vertikalno, jer na taj način oni zauzimaju manje mesta, a tako ih možete sve videti. Dodatno, tako upakovana odeća stvara lep i opuštajući prizor, kažu stručnjaci.

4. Iskoristite prostor u automobilu

Držanje svega na svom mestu nije samo filozofska mantra, već je za to potrebno i inženjersko iskustvo. - Kada počnemo da osmišljavamo nov model, naš prioritet je da on ima što je više moguće prostora za držanje stvari - kaže Seatov inženjer, Đordi Mora. Svaki, pa i najmanji prostor u kolima treba iskoristiti za držanje bitnih stvari, poput maramica i pića. Ali, zapamtite, nikad nemojte da vam sitnice leže po podu, sedištima ili zadnjoj polici slobodno. - Ako stvari ne postavimo tačno i sigurno, dovodimo se u opasnost da naglim kočenjem ili nekim iznenadnim manevrom, one 'polete' i ugroze sigurnost - kaže Seatov inženjer za pasivnu sigurnost, Havier Delgado i dodaje da kada pri brzini od 100 km/h naglo zakočite stvar teška 5 kilograma postaje "projektil od 15 kilograma."

5. U gepeku

Pre pakovanja stvari, proverite da li ste "spustili" prtljažnik. Mnogi novi automobili imaju pregradu koja podiže pod prtljažnika, koja omogućava lakšu manipulaciju stvarima, ali i smanjuje njegovu zapremina. Ovo je zgodno u svakodnevnoj vožnji do pijace ili prodavnice, ali kad vam je potreban pun kapacitet gepeka, ovu podnicu treba spustiti na najniži mogući nivo ili je čak ostaviti "kod kuće". Kada krenete s pakovanjem, najbitnije stvari treba smestiti poslednje, a teške stvari, poput kofera prve.

Izvor: Mondo.rs