Ne znate još gde biste na more? Pogledajte Ermopoli i zaljubićete se na prvi pogled!

Najveće mesto na ostrvu Siros svojom lepotom učiniće da odmah poželite da ga vidite uživo...

.

Ermopoli nalazi se u Grčkoj i središte je prefekture Kikladi, kao i istoimenog ostrvlja. Ermupoli je i najveće mesto na ostrvu Siros, a nekada se zvao Hermoupolis ili u prevodu "Hermesov grad".

A post shared by agnie.dounavi (@agnie.doun) on

.

Grad je smešten na istočnoj strani ostra Siros u omanjem zalivu, gde se nalzi gradska luka. U blizini grada postoje lepe peščane plaže.

.

Grad Ermopoli je mlad grad, iako je istorija ostrva Siros mnogo duža i veoma bogata. Grad je osnovan u cilju ojačavanja istočnog dela mlade grčke države početkom 19. veka. Ermopoli je nastao kao novo naselje uz dotad najvažnije mesto ostrva Ano Siros, koje se nalazilo u unutrašnjosti ostrva, bezbednijoj od napada sa mora, posebno gusara. Vreme nastanka je vreme osnivanja savremene grčke države, čine su omogućeni uslovi za bezbedniji život i osnivanje naselja u priobalju.

.

Ermopoli je odmah po osnivanju postao važno mesto i upravno središte Kiklada i važna luka novostvorene države. Gradska luka je bila „vrata ka Istoku“ i mesto gde su se uskoro počeli naseljavati Grci iz susednih oblasti, tada pod Turcima. Luka je bila najvažnija u državi, odmah posle pirejske. Uz nju se od 1856. godine razvilo i veliko brodogradilište.

A post shared by Susanna (@sussuoo) on

.

Sve ovo je omogućilo brz priliv stanovništva, kako sa okolnih ostrva Kiklada, tako iz okolnih područja tadašnje osmanske carevine, naseljenih mahom Grcima. Ovo je bio veliki podstrek za izgradnju velelepnih zdanja u gradu, posebno gradskih katedralnih hramova. Podignute su i brojne javne građevine u neoklasicističkom stilu.

.

U 20. veku Ermopoli se nije naglo razvijao kao u prethodnom, ali je zadržao svoju važnu saobraćajnu i upravnu poziciju ovog dela države. Usporeni razvoj bio je naročito primetan posle Drugog svetskog rata, kada je grad teško stradao i kada je bilo najprisutnije iseljavanje sa ostrva na kopno. Poslednjih decenija ponovno oživljavanje grada vezano je za brz razvoj turizma kako u gradu i okolini, tako i na svim ostrvima Kiklada.

A post shared by Iwanna lemon (@iwannalemon) on

.

Izvor: Wikipedia