Ne ostavljajte ih u kolima! Evo za koliko MINUTA pas može da ugine ako je ostavljen u kolima na suncu

Začudićete se minutažom, ali će vam biti jasno šta nikako ne smete da radite da biste zaštitili svog ljubimca.

.

Pet minuta u vrućem automobilu dovoljno je da pas doživi toplotni udar, a već za 15 minuta psi od toga mogu i da uginu!

Čak i ako je temperatura napolju relativno niska, automobil koji je parkiran na suncu može brzo da se ugreje. U takvim slučajevima psima čak ni dahtanje ne može da pomogne u snižavanju telesne temperature, upozoravaju iz udruženja za zaštitu životinja. Spuštanje prozora im takođe neće doneti mnogo koristi, pa aktivisti preporučuju da vlasnici pse nikako ne ostavljaju u usijanim automobilima.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine u proseku 37 dece umre zato što su ostavljena u vrućim automobilima, pokazalo je istraživanje, dok udruženje za životinje ASPCA navodi da se smrti ostavljenih životinja u vozlima mere čak u hiljadama. Naučnici sa univerziteta u Arizoni nedavno su otkrili da se manji automobili zagrevaju veoma brzo, ali svi nakon sat vremena na suncu dostignu temperaturu od 47 stepeni.

Takođe su otkrili kako se najviše zagrevaju upravljač, koji u proseku dostiže temperature od 52 stepena, pa vozačka kontrolna ploča koja nakon sat vremena na suncu ima temperaturu od 69 stepeni. Naučnici su ovim istraživanjem hteli da pridobiju pažnju autoindustrije da bi se u vozilima razvio alarmni sistem koji bi upozorio na ostavljenu decu ili životinje.

Izvor: net.hr