DESET francuskih sela za koja verovatno niste čuli, a koja će vas ostaviti bez daha!

Pariz, Nica, Kan su božanstveni, ali pogledajte samo ova sela, ona su čarobna, bajkovita, nestvarna...

.

Ako vas put navede u Francusku na nekoliko dana, imajte na umu da u ovoj zemlji možete da vidite još mnogo nestvarnih mesta, a to su na prvom mestu autentična sela, koja zaista izgledaju poput onih iz bajki, a većina njih se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, kao i na listi nezavisnog udruženja utemeljenog 1982. pod nazivom "Najlepša sela Francuske".Trenutno ih na ovoj listi ima čak 155, a mi smo za izabrali ona koja su na nas ostavila najveći utisak, mada je selekcija bila izuzetno teška.

Trenutno ih na ovoj listi ima čak 155, a mi smo za izabrali ona koja su na nas ostavila najveći utisak, mada je selekcija bila izuzetno teška. 

1. Anesi

Svega 35 kilometara od Ženeve nalazi se ovo ušuškano alpsko selo, zapravo gradić kji je i največi na ovoj teško probrabnoj listi. Većina upečatljivih zgrada koje se nalaze duž živopisnog kanala, datiraju iz 12. veka, a zbog kanala koji prolazi kroz veći deo Anesija, kao i autentničnih građevina koje ga okružuju, ovaj gradić prozvan je svojvrsnom mini Venecijom u Francuskoj.

.

A post shared by Tom Dugas-viallis (@tomdgs) on

.

2. Kolmar

Možda i najpoznatiji gradić na ovoj listi, poseduje autentičnost poput Anesija, sa karakterističnim građevinama koje datiraju iz srednjeg veka i kanalaom koji se proteže duž čitavog mesta. Zgrade i kuće u Kolmaru krase jarke boje, a uz kaldrmisane uličice, kao i pored kanala nanizane su cvetene leje takođe upečatljivih jarkih boja.

Više o kolmaru pogledajte ovde:

Kolmar, diskretni šarm Francuske

.

.

A post shared by @vipulsetia on

.

3. Egisem

A post shared by Jennifer (@goforit.brussels) on

.

A post shared by Destinos In (@destinosin) on

.

A post shared by TINA NYMAN (@tinanyman1) on

.

Baš kao i Kolmar, sva okolna sela u njegovoj blizini krasi specifična živopisna arhitektura, koja je takođe karakeristična za samu regiju, a nalazi se na granici sa Nemačkom. Zbog čega sva mesta u ovoj oblasti izgledaju poput onih na stranicama bajki braće Grim. Dodatnu bajkovitost stvara i okolna priroda i ništa manje bajkoviti pejzaži, dok se ponosni meštani trude ne samo da oluvaju autentičnost, već i da dodatno istaknu svaki i ulepšaju svako selo.

4. Benak - at - Kaznak

.

.

A post shared by Jen Wells (@zoomingpork) on

.

Ovo seoce na obali Dordonje nenaseljava više od 500-600 stanovnika, ali zato privlači na destine hiljada turista, s obzirom da važi za jedno od najlepših mesta u Francuskoj. Kamene kućice izgrađena uzvisni reke, nadvisuje zamak koji je star koliko i samo selo, više od 1000 godina. Šetnja ovim ulicama transportovaće vas ravno u srednji vek i sve vreme nećete moći da se otmete utisku kako će se svakog trena iza nekog ćoška pojaviti plemkinju u raskošnoj balskoj haljini.

5. Etreta

Jedna od najpoznatijih mesta u gornjoj Normandiji svakako je ovo šarmantno mestašce. Pored samog mesta koje krase nanizane kućice stare nekoliko vekova, je poznat i po crkvi Notre Dame, koja se nalazi tačno iznad specifičnih kamenih lukova koji krase ovu obalu, a pogled sa ovog mesta je nezaboravan.

.

A post shared by Iva Ark (@ivaark) on

.

.

6. Gord

Mnogo je toga što treba videti u Provansi i što će vam oduzeti dah, a jedno od mesta koje morate posetiti ukoliko se uputite u najromatičniju francusku regiju, svakako je Gordo. Ovaj magični gradić naseljen je još od perioda antičkog Rima, od kada datiraju i neke od građevina u njemu. Lepota grada, mediteranska klima i polja lavande, učinile su od ovg mesta svojevrsni raj za oči, dušu i telo.

.

.

A post shared by Tanguy Pirotte (@tanguypirotte) on

.

7. Lormarin

Jugoistok Francuske diči se selom koje poseduje jedinstven šarm i eleganciju, zbog čega privlači brojne turiste, ali i razne umetnike. Uličice i kuće krase bršljan i cvetne leje, ali brojne male umetničke galerije, te ne čudi što je baš ovo mesto dom poznatih francuskih umetnika i pesnika.

.

.

A post shared by An Demory (@an_demory) on

.

8. Rikvir

Severoistok zemlje može se pohvaliti jedinstvenim gradićem koji turisti posećuju na čuvenoj alsatijanskoj vinskoj ruti. Drevene kuće jarkih boja datiraju iz perioda 16. veka, a kako meštani tvrde izgled im je ostao nepromenjen stotinama godina. Uživanje u šetnji kroz autentično slikovito selo upotpuniće obrok uz obavezno domaće vino iz regije u nekoj od tradicionalnih kafanica.

.

.

A post shared by latortue41 (@latortue41) on

.

9. Rošfor - an - Ter

A post shared by @j_dmy on

.

.

A post shared by pauline (@popo1503) on

.

Pored zdanja iz 16. i 17. veka koja krase ovo mesto na sverozapadu Francuske u njemu se nlaze vrlo autentičani zamak i crkva iz 12. veka

10. Onfler

Predivna luka s ribarskim brodovima i dizajniranim jahtama u Normandiji. 

A post shared by continuouslylearning (@psdmjam) on

.

.

.

Izvor: Elle.rs