"Engleski pacijent" - dirljiv i nežan roman o četvoro ljudi koje je slomio i spojio rat

„Engleski pacijent“ je dirljiv i predivno napisan roman, ovenčan Bukerovom nagradom, koji će vas preneti u svet afričkih pustinja i beduinskih plemena i odneti do neslućenih dubina ljudskih osećanja.

.

U ovom lirskom romanu Majkla Ondačija putevi četiri slomljena bića ukrštaju se krajem Drugog svetskog rata u napuštenoj italijanskoj vili. Bolničarka Hana, ojađena sveprisutnom smrću, opsesivno neguje svog poslednjeg preživelog pacijenta. Osakaćeni lopov Karavađo pokušava ponovo da pronađe sebe. Povučeni indijski miner Kip traži skrivene bombe u predelima gde ništa nije bezbedno. Svakoga od njih na različit način opseda tajanstveni engleski pacijent koji, izgoreo do unakaženosti, leži u sobi na spratu sam sa svojim uspomenama. Četvoro ljudi, u početku su samo stranci koji su se igrom sudbine zatekli na istom mestu. S vremenom počinju deliti svakodnevicu, polako se zbližavaju i jedni drugima otkrivaju krhotine svoga života. Kroz celu priču provejavaju sećanja tog bezimenog čoveka – na zabranjenu ljubav, plamenu strast i rušilački gnev – a tajne koje će se razotkriti zauvek će promeniti sve likove.

Ondači je rekao u jednom intervjuu da je „roman počeo sličicama nalik na san, koje je spojio u priču“. Rekao je i da, prilikom pisanja, nije bio siguran šta piše i šta će pisati. Ali, s obzirom da je majstor pera, sve te sličice su se spojile u očaravajući roman.

Po ovom romanu je snimljen istoimeni film, nagrađen sa devet Oskara.

„Senzualna, misteriozna, rapsodična knjiga koja prenosi čitaoca u neki drug svet… Najdublje dosadašnje Ondačijevo istraživanje prirode identiteta.“ San Francisco Chronicle

Roman „Engleski pacijent“ od 5. jula možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.