Znate li šta će se dogoditi kada engleska kraljica umre?

Kraljica Elizabeta II ima 92 godine, a prošle nedelje je otkazala posetu londonskoj katedrali Sen Pol zato što se nije osećala dobro. To je odmah izazvalo polemiku u engleskim medijima koliko je kraljica loše, a "Daily Mail" je otišao korak dalje sa detaljnim opisom procedura koje će uslediti kada kraljica Elizabeta umre.

.

Britanski list "Daily Mail" juče je objavio tekst pod naslovom "Šta će se dogoditi kad umre engleska kraljica?", i to nakon što je Elizabeta II. u utorak otkazala predviđeno pojavljivanje u londonskoj katedrali Sen Pol.

Iz Bakingemske palate su poručili da je 92-godišnja kraljica odsutna jer “se loše osećala”, a umesto nje na proslavu 200 godina Reda svetog Majkla i svetog Džordža poslat je vojvoda od Kenta, kraljičin rođak.

Elizabeta II., koja je postala kraljica nakon očeve smrti 1953., sa svoje 92 godine najdugovječnija je kraljica na tronu u istoriji britanske monarhije. Njen sin princ Čarls sledeći je u nizu za presto.

Lozinka za smrt kraljice: "London Bridge is down"

Elizabeta II. imala je dugu vladavinu i retko je bila odsutna s javnih događaja zbog zdravstvenih razloga. Ipak, kako ona stari, Britanci i drugi kraljevski zaljubljenici pitaju se šta će se dogoditi u budućnosti.

Kada Elizabeta II. umre, premijer će biti obavešten i to - kodiranom lozinkom. List "The Guardian" piše kako će taj kod glasiti: "Londonski most je spušten" (London Bridge is down).

Prema "Business Insideru", većina osoblja u palati će biti poslata kući i počeće period komemoracije u trajanju od oko 12 dana, što će Britaniju poprilično koštati.

BBC-jevi novinari vežbaju objavu vesti

Datum sahrane i krunisanja njenog naslednika biće proglašen praznikom, a predviđa se da će koštati zemlju između 1,2 i 6 milijardi funti.

Tokom perioda žalosti BBC će otkazati sve humoristične emisije.

Ako umre u toku noći, obaveštenje će uslediti u osam sati ujutro. Ako objava bude tokom radnog vremena, londonska berza će verovatno prestati s radom.

BBC-jevi novinari s vremena na vreme vežbaju objavu te vesti. Takođe, imaju pri ruci crnu garderobu da bi izbegli neprimereno pojavljivanje tokom izveštavanja o smrti u kraljevskoj porodici.

Promeniće se tekst nacionalne himne

Nakon njene smrti, promeniće se i tekst nacionalne himne pa će se dodati deo o njenoj smrti.

Zastave će biti spuštene na pola koplja, a turistička mesta će bit zatvorena.

Za to vreme posebno veće će u palati Svetog Jakova objaviti naslednika Elizabete II., nakon toga će novi monarh istupiti. Nakon toga političari će se zakleti na vernost novom vladaru.

Telo Elizabete II. za to vreme biće izloženo u Vestminsterskoj palati, gde će javnost moći da joj oda počast.

Izvor: Index