Novinar objavio fotku na Fejsu, a onda mu je zbog iste na vrata zakucala policija!

Svakodnevno objavljujemo raznorazne fotografije i snimke na društvenim mrežama, ne razmišljajući kakve oni posledice mogu da imaju po nas. Upravo takvu lekciju je doživeo hrvatski novinar koji je zbog svoje objave ubrzo završio iza rešetaka.

.

Novinar i izvršni urednik "Podravskog lista" Karlo Esenbaiser podelio je fotografiju satirične grupe sa Fejsbuka na kojoj se vidi avion napravljen od marihuane i rizli, a u potpisu fotke je "prvi F16 sleteo na Pleso“. Zbog toga je dobio prekršajnu kaznu zbog promovisanja i zloupotrebe opojnih droga.

Da apsurd bude veći, čovek je novinar već 15 godina i uglavnom se bavi crnom hronikom, pa je dosta apsurdno za to delo optužiti čoveka koji je radni vek posvetio borbi protiv kriminala, a samim tim i borbi protiv narkotika, prenosi portal 100posto.

Esenbaiser je bio na svom radnom mestu u trenutku kada mu je policija upala u kuću, ostavivši u šoku njegovu porodicu. Kada je saznao da ga policija traži, angažovao je advokata i otišao lično u koprivničku policijsku stanicu gde je, kako kaže, prvo prasnuo u smeh.

.

"Pokazali su mi skrinšot moje objave i ja sam počeo da se smejem. Ali, kako je vreme odmicalo, shvatio sam da stvari uopšte nisu smešne. Policajcima je takođe stvar bila apsurdna, ali su mi objasnili da je reč o prekršaju i da me moraju prijaviti", objašnjava Karlo.

Službeno je počinio prekršaj iz člana 4. Zakona o suzbiljanju zloupotreba droga. Taj član propisuje da je "zabranjena direktno i indirektno promovisanje, izrada, posedovanje, upotreba i prometa droga i promovisanje droga na bilo koji način".

"Prijavila me je optužena za dilovanje drogom"

Esenbaiser kaže da je saznao da ga je prijavila podravska preduzetnica, bivša vlasnica seks šopa, Emanuela Betlehem Lončarić, a uveren je da je to učinila zbog teksta koji je objavio o njoj.

Novinar je napisao kako je protiv nje podignuta prvostepena optužnica jer je u svojoj radnji prodavala sintetičku drogu "Galaksi", odnosno "poznate" osveživače vazduha koji su hrvatskoj omladini naneli mnogo štete. Iako se lično ne poznaju, on veruje da je ovo bio njen način osvete.

"Stvar uopšte nije bezazlena. Shvatio sam da mi preti novčana kazna od 55 hiljada kuna. Sudska praksa u Hrvatskoj je neujednačena i pitaj Boga kakvom ću sudiji doći i kako će on na sve ovo gledati. Zar ću morati da dižem kredit zbog jedne objave na Fejsbuku?“ pita se novinar.

On je takođe zabrinut i za ono što će sutra stajati u njegovom dosijeu.

"Zar će u mom dosijeu stajati da sam osuđen zbog zloupotrebe droga, odnosno prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga? A u životu nemam nijedne mrlje, odnosno tokom celog života imam samo dva prekršaja u saobraćaju. Sve to može imati vrlo ozbiljne posledice i to sve više shvatam. Jedino mi nije jasno kako neko ko je prvostepeno optužen za prodaju "Galaksija" može novinaru koji je o tome pisao navaliti policiju na vrat zbog ’zloupotrebe opojnih droga’", kaže koprivnički novinar.

Novinar još ističe da ni u jednom trenutnu spornu fotografiju nije podelio kako bi promovisao zloupotrebu droga, već kao satirični, duhoviti odgovor na Vladinu odluku o nabavci borbenih aviona F16.