Noć knjige – 8. juna od 17 sati do ponoći!

U petak, 8. juna u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca od 17 sati do ponoći održaće se osamnaesta regionalna manifestacija Noć knjige pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija.

.

Ovo će biti još jedna prilika da se družimo sa piscima, da se po najpovoljnijim cenama kupe najnoviji svetski hitovi, knjige domaćih autora, knjige za decu i druga izdanja, sjajan gift program.

Popusti na Lagunina izdanja:

za kupovinu jedne knjige biće 25%,

za dve knjige 30%,

za tri knjige 35%,

a za četiri i više knjiga 40%.

Takođe, za strana izdanja popust će biti 20%, dok će cena gift asortimana biti snižena za 10%.

Za one koji nisu u mogućnosti da posete knjižaru ili klub čitalaca omogućena je i onlajn kupovina na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs gde će važiti svi popusti.

Noć knjige će se održati u 26 gradova u Srbiji i regionu, na 55 lokacija. Regionalni karakter manifestaciji daju Lagunini klubovi čitalaca u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću.

Noć knjige je manifestacija koja se od 2009. godine održava u Beogradu, Srbiji i regionu. Dva puta godišnje, u junu i decembru, za samo nekoliko sati Lagunine klubove čitalaca i knjižare Delfi poseti nekoliko desetina hiljada čitalaca i kupaca. Interesovanje za knjigu, posećenost manifestacije, kvalitet i raznovrsnost ponude knjiga, kao i neuobičajeno veliki popusti mogu se porediti samo sa značajem koji ima Beogradski sajam knjiga.

 

– Hitovi domaće i svetske književnosti –

Pored novih knjiga Vanje Bulića „Dušanova kletva“ i Dr Neleta Karajlića „Solunska28“ koje su nedavno objavljene, predstojeću Noć knjige obeležiće i novi hitovi domaće i svetske književnosti!

Četrdeset godina od prvog izdanja, Laguna za Noć knjige ekskluzivno predstavlja roman „Beži, zeko, beži“ koji je proslavio Džona Apdajka, jednog od najznačajnijih američkih pisaca. Autor čitaoce izvodi iz ušuškanosti srednje klase u Americi krajem pedesetih godina i uvodi ih u svet želje, neprilagođenosti, zebnje i traganja za nečim neizrecivim. Objavljivanje ove knjige poklapa se i sa Konferencijom o Apdajku koja se održava u Beogradu od 1. do 5. juna.

Džejms Paterson ima armiju čitalaca širom sveta, a ni Srbija nije izuzetak. „Unakrsna vatra“ je najveći slučaj Aleksa Krosa, a njegov najgori neprijatelj, Veliki Mozak, vratio se i željan je osvete.

Serijal Lusinde Rajli „Sedam sestara“ u svetu i kod nas postiže neverovatan uspeh. Nedavno se pojavila četvrta knjiga iz serijala „Biserna sestra“ koja prati život četvrte sestre KeKe.

Srpska književnost je bogatija za novi roman Vuleta Žurića, „Pomor i strah“. Ovo je intrigantan roman koji, poput srodnih književnih alegorija (kao što su Kamijeva „Kuga“, Pekićevo „Besnilo“ ili Saramagovo „Slepilo“), ispituje granice ljudskosti u nevoljnim vremenima. Na osnovu detaljnih svedočanstava koje su za sobom ostavili nemački i mađarski lekari koji su se bavili suzbijanjem kuge u Irigu, pisac pokušava da rekonstruiše celokupnu proceduru čišćenja varoši, uplevši u ono što je fakat političku i ljubavnu intrigu.

Pisac i prevodilac Dejan Mihailović za Noć knjige predstavlja svoj novi roman „Podvizi i stradanja Grofa od Takova“. Romansirani portret kralja Milana Obrenovića razvejava predrasude o njegovoj ličnosti i epohi nudeći čitaocu splet zabavnih, necenzurisanih i često dramatičnih epizoda iz jednog burnog života, od dolaska na presto posle ubistva kneza Mihaila 1868. do smrti u Beču 1901.

„Bratstvo po mrlji“ je nova knjiga dvostrukog dobitnika Ninove nagrade Dragana Velikića. Spreman da okom kolumniste secira socijalne, moralne, kulturne, političke i druge prilike i neprilike u društvu i „dostignuća“ vladajuće elite, Dragan Velikić ovom knjigom eseja postiže ono što ne može kao pisac: da angažovano i neuvijeno ukaže na svakodnevne bolesne pojave već godinama prisutne u zemlji Srbiji.

Da li, pošteno govoreći, stvarno pamtimo ko je, kada i zbog čega rekao da je kocka bačena, čime je Tantal zaslužio svoje muke i kakve su te muke zaista bile, odakle potiče izraz lupus in fabula, kako se to javlja deus ex machina i ko je prvi kome dao jabuku razdora? Ovo su samo neke od nedoumica koje nam otkriva Vladeta Janković u knjizi „Antičke izreke“. Svrha ove knjige je da na ovakva pitanja jasno i zabavno odgovori, da tako proširi okvire naše opšte kulture i pomogne nam da se tačnije i slikovitije izražavamo.

Skoro 15 godina od poslednjeg izdanja, u knjižarama će se ponovo naći roman „Gori Morava“ Dragoslava Mihailovića. Priča o detinjstvu junaka Stevana u srpskoj varošici na Moravi tridesetih godina XX veka zapravo je piščeva gorka ispovest o svojoj mladosti. Likovi meštana, rođaka i prijatelja oživljeni su nezaboravnim dijalozima i osenčeni strpljivim podnošenjem svoje teške i mukotrpne sudbine u nemirnim vremenima, a opisi odnosa sa svojom rodbinom i opraštanje od oca na samrti spadaju u najbolje stranice novije srpske proze.

Priča o prijateljstvu dvojice vrlo različitih dečaka, prirodi i životu sadržana je u romanu „Osam planina“ Paola Konjetija. Ovaj višestruko nagrađivani italijanski pisac nam dočarava kako se odnos dvojice dečaka razvija i menja tokom godina, o odnosu između oca i sina, a cela priča je smeštena u alpsko okruženje. Paolo Konjeti je jedan od pisaca koje kritika u Italiji najviše ceni i koje čitaoci najviše vole. Ova njegova zrela knjiga istražuje odnose koji su slučajni, ali čvrsti kao kamen, mogućnost učenja i potragu za našim mestom u svetu.

Klasik američke književnosti „Boja purpura“ istaknute književnice Alis Voker koja je za ovu knjigu dobila Pulicerovu nagradu, u Laguni dobija svoje prvo srpsko izdanje, 37 godina od objavljivanja. Ovo je priča o mladoj Afroamerikanki Sili koja je proživela strašno zlostavljanje – prvo je zlostavljao otac, a kasnije i muž. Istovremeno, govori o problemima s kojima su se suočavale Afroamerikanke tridesetih godina prošlog veka. Rasizam i seksizam su glavne teme, a zbog scena nasilja roman je dugo bio meta brojnih kritičara.

„Istanbul: Priča o tri grada“ Betani Hjuz je sjajna dvotomna istorijsko-putopisna knjiga ali i više od toga! Ovo je priča o ljudima pre nas i Gradu u kojem se prelama sudbina sveta. Putujući kroz istoriju autorka nam otkriva mnoga lica ovog „dijamanta između dva safira“, jer on je bio i Bogorodičin i krstaški i Alahov grad, njim su vladali i muškarci, ali i žene, goreo je i građen je, osvajan je i oslobađan. Ova knjiga je više od istorije, ovo je priča o ljudima pre nas i Gradu u kojem se prelama sudbina sveta.

Majstor ljubavnih romana Nikolas Sparks nam u svojoj novoj knjizi „Noći u Rodanteu“ donosi nežnu priču o nadi i radosti, o žrtvovanju i oproštaju – dirljiv podsetnik na to da je ljubav moguća u svim životnim dobima i da nam se uglavnom desi onda kad je najmanje očekujemo.

Kako se dobra navika čitanja stiče u detinjstvu, Laguna veliku pažnju posvećuje književnosti za decu.

Humor je jedna od bitnih umetničkih kvaliteta književnosti za decu, bez kojega ona ne bi mogla opstati. U mnoštvu dela koje dete čita, humor treba da ima najviše mesta, baš kao što i u životu veselost ispunjava njegov veći deo. Upravo humor dominira u knjizi „Otkačena škola – Vicevi i pitalice“. Knjigu je ilustrovao Radič Mijatović, a dizajnirala Branislava Marjanović. „Loši momci“ i „Loši momci 2 – Pernata misija“ Arona Blejbija donose nam avanture „loših momaka“. Svako zna, oni su strašni i opasni i… pa, prosto loši. Ali ovi momci bi da budu heroji. I pokazaće da jesu tako što će činiti dobra dela… hteli vi to ili ne. Spremite se za najsmešniju, našašaviju i najluđu knjigu koju ste ikad čitali – vreme je da ih upoznate. Oni su loši momci. Ove knjige pomažu mališanima da stvari sagledaju iz drugog ugla i kod dece će razviti empatiju i bolje razumevanje drugih!

A kako nešto valja i naučiti, preporuka su mini-biografije slavnih istorijskih ličnosti namenjene deci, koje sadrže važne činjenice i zanimljivosti: „Mocart – muzički genije“, „Kleopatra – poslednja kraljica Egipta“, „Albert Ajnštajn – veliki mislilac“, „Leonardo da Vinči – renesansni genije“. Knjige su u punom koloru i tvrdom povezu.

Čitanje najvećih književnih klasika na engleskom je lako zahvaljujući knjigama iz edicije „Read in English“. Klasici na engleskom jeziku „Treasure Island“, „The Hound of the Baskervilles“, „Peter Pan“ i „King Arthur“ prilagođeni su deci i onima koji počinju samostalno da čitaju na engleskom. Audio-verzija može da se presluša i preuzme na internet stranici svake od knjiga na www.laguna.rs.

Veliki broj Laguninih pisaca i ovoga puta će se u Noći knjige družiti sa čitaocima!

 – Gostovanja pisaca –

Knjižara Delfi SKC

Voditeljka: Dejana Milović Buha

17.15 – Isidora Bjelica

17.45 – Danijela Kostić

18.00 – Jelica Greganović

18.15 – Andrija Jonić

18.45 – Vule Žurić

19.00 – Siniša Ubović

19.30 – Mirjana Bobić Mojsilović

19.45 – Dragan Velikić

20.00 – Vladeta Janković

20.10 – Dejan Mihailović

20.20 – Goran Petrović

20.30 – Marko Šelić Marčelo

20.45 – Radovan Nastić 

20.50 – Uroš Petrović

21.00 – Potpisivanje ugovora sa Dejanom Stojiljkovićem za novi roman

21.15 – Dr Nele Karajlić

21.30 – Dušan Vesić 

22.20 – Vanja Bulić

 

Delfi knjižara „Miloš Crnjanski“ 

Voditelj: Pavle Veljković

 

17.15 – Jelica Greganović

17.45 – Vule Žurić

18.00 – Dragan Velikić

19.30 – Andija Jonić

20.00 – Radovan Nastić 

 

Delfi knjižara „Borislav Pekić“ 

Voditelj: Danilo Jocić

17.00 – Danijela Kostić

18.45 – Dragan Velikić

19.00 – Vladeta Janković

19.30 – Radovan Nastić 

20.00 – Andija Jonić

20.30 – Dr Nele Karajlić

 

Delfi knjižara Zvezdara

17.00 – Vanja Bulić

 

Delfi knjižara „Momo Kapor“

17.00 – Dragan Velikić

18.00 – Vanja Bulić

20.00 – Marko Vidojković

 

Delfi knjižara Zira

19.00 – Marko Vidojković

 

Delfi knjižara „Vuk Karadžić“

19.00 – Vanja Bulić

 

Delfi knjižara BIG FASHION

18.00 – 19.00 Mirjana Bobić Mojsilović

 

Delfi knjižara „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad

Voditelj: Mirela Mitrić

18.00 – Miodrag Karadžić

19.00 – Jelena Bačić Alimpić

 

Knjižara Delfi, Subotica – Shoppi

18.00 – Robert Takarič

 

Delfi knjižara Niš – Kalča, Voždova i Stop Shop

Voždova

18.00 – Lela Stojanović 

18.30 – Staniša Stojiljković

 

Stop Shop

19.30 – Lela Stojanović 

20.00 – Staniša Stojiljković 

 

Delfi knjižara „Isidora Sekulić“, Pančevo

20.00 – Zoran Penevski

 

Delfi knjižara, VIVO shopping PARK, Jagodina

18.00 – 21.00 – Branislav Janković

– Veliki broj biblioteka pridružio se Noći knjige –

 

I ove godine manifestaciji Noć knjige priključile su se mnogobrojne biblioteke iz Srbije i regiona koje će organizovati posebne popuste i programe za čitaoce.

Biblioteka grada Beograda u Knez Mihailovoj 56 tokom celog dana omogućiće popust od 50 odsto na godišnju članarinu.

Narodna biblioteka Srbije od 11. do 13. juna odobrava popust od 30 odsto na sve članarine uz priložen račun o kupovini u knjižarama Delfi tokom Noći knjige, 8. juna 2018.

Čitava mreža Biblioteke „Milutin Bojić“ u Beogradu 8. juna odobrava popust od 60 odsto na godišnju članarinu.

Biblioteka Doma kulture „Studentski grad“ tog dana pripremila je poklon iznenađenje za prva tri studenta koja se prijave kod dežurnog bibliotekara.

Narodna biblioteka Užice 8. juna odobrava popust od 50 odsto na godišnju članarinu.

Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini tokom celog dana odobrava popust od 40 odsto na godišnju članarinu.

Gradska biblioteka Subotica odobrava popust od 50 odsto na godišnju članarinu.

Narodna biblioteka Kruševac 8. juna daje popust od 30 odsto na godišnju članarinu za nepovlašćene kategorije korisnika.

Gradska biblioteka u Novom Sadu i ove godine učestvovaće u manifestaciji Noć knjige. Odeljenje „Đura Daničić“ biće otvoreno do 22 sata, gde će Novosađani od 17 sati moći da se upišu u biblioteku i dobiju popust na članarinu od 50 odsto. U fondu Odeljenja biće izložena top-lista najčitanijih Laguninih izdanja u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Pored toga biće organizovana i izložba pod nazivom „Pesme o biblioteci“.

Biblioteka „Braća Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu 8. juna nudi pet besplatnih članarina i popust na knjige u knjižari Biblioteke.

Leskovački kulturni centar 8. juna priprema sjajan program pod nazivom „Smeh u noćne sate“ koji počinje u 21 sat. U programu učestvuju: Mija Kulić, Dragomir Radovanović, Zoran Jovanović, Danilo Kocić, Svetolik Stanković...

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu tog dana od 20 sati do ponoći omogućiće popust od 50 odsto na učlanjenje.

Biblioteka „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu tog dana odobrava popust od 50 odsto na godišnju članarinu.

Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ u Rumi 8. juna u 19 sati organizuje književnu tribinu pod nazivom: „Ruma u staroj srpskoj štampi“, autora Đorđa Boškovića. U holu Biblioteke od 12 do 23 sata biće organizovana prodajna izložba njihovih izdanja sa popustom od 50 posto.

Biblioteka „Milovan Glišić“ u Ljuboviji omogućiće 8. juna besplatno učlanjenje za dobrovoljne davaoce krvi, invalide i osobe sa posebnim potrebama. Tog dana biblioteku će posetiti predškolci, a biće organizovana i izložba najčitanijih Laguninih knjiga.

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu 8. juna odobrava popust od 20 odsto na godišnju članarinu.

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu tog dana omogućava popust od 50 odsto na godišnju članarinu.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici tog dana omogućava popust do 40 odsto na godišnju članarinu.

Gradska biblioteka Pančevo 8. juna omogućava popust od 50 odsto na godišnju članarinu.

Biblioteka „Branko Radičević“ u Lebanu tog dana omogućava besplatno učlanjenje na dečjem i odraslom odeljenju.

Narodna biblioteka „Miodrag Borisavljević“ u Apatinu 8. juna od 17 sati do ponoći nudi besplatno učlanjenje i organizuje prodajnu izložbu Laguninih izdanja.

Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“ u Nikšiću tog dana poklanja pet članarina za odrasle i deset članarina za decu.

Narodna biblioteka u Kuli 8. juna tokom celog dana nudi besplatno učlanjenje u biblioteci u Kuli i svim ograncima ove biblioteke!

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ u Kikindi od 17 do 20 sati omogućava popust od 50 posto na godišnju članarinu. Izložba pod nazivom „Gustav Klimt, preteča moderne“ biće otvorena u 17 sati. Projekcija filma o ovom „najvažnijem slikaru austrijske secesije s izrazito istančanim simbolističkim stilom“ planirana je u 21 sat. Program se realizuje u saradnji sa „Kulturforumom Belgrad“ i uz podršku kompanije „Frikom“.

 

– Drugi izdavači u Noći knjige –

 

Noći knjige su se pridružili i drugi izdavači čije će izdanja moći da se kupe sa cenama sniženim do 20%: Agape knjiga, Agora, Arete, Arhipelag, Besna kobila, Book, Clio, Čarobna knjiga, Data status, Dereta, Draslar, Evro Book, Filip Višnjić, Finesa, Geopoetika, Globosino, Heliks, IK Sezam Book, Izdavačka kuća Strahor, JRJ, Kosmos izdavaštvo, Kreativni centar, Leo Commerce, Lom, Makart (Booka i Paladin), Miba Books, NID Kompanija Novosti, Orfelin izdavaštvo, Paideia, Partenon, Pčelica izdavaštvo, Propolis Books, Psihopolis, Publik praktikum, Samizdat d.o.o., Službeni glasnik, Solaris, Srpska reč, Sun promo, Urban Reads, Valera, Verba, Vukotić Media, Vulkan izdavaštvo, Zadužbina Vladete Jerotića.

 

– Pokloni i besplatna dostava –

 

Ukoliko na www.laguna.rs ili www.delfi.rs kupite knjige u vrednosti većoj od 2.000 dinara, ostvarujete pravo na besplatnu dostavu – ova akcija važi za porudžbine iz Srbije.

Uz svaku kupovinu obezbedili smo poklone!

Za svako plaćanje beskontaktnim Mastercard® ili Maestro® karticama, koje mora biti izvršeno prislanjanjem kartice na POS terminal na blagajnama knjižara Delfi na teritoriji Srbije za vreme događaja Noć knjige, kupci će na poklon dobiti bukmarker, a svaki kupac koji izvrši kupovinu u iznosu većem od 1500 dinara će na poklon dobiti i termos.

 

– Kompletan spisak knjižara u kojima se održava manifestacija Noć knjige –

 

Delfi knjižara „Branislav Nušić“ (Makedonska 12, Beograd)

Delfi knjižara Banovo Brdo (Požeška 118a, Beograd)

Delfi knjižara „Slobodan Selenić“ (Terazije 38, Beograd)

Delfi knjižara SKC (Kralja Milana 48, Beograd)

Delfi knjižara „Vuk Karadžić“ (Bulevar Kralja Aleksandra 92, Beograd)

Delfi knjižara Rodić (Trg Svetog Stefana 32 ,Sremska Mitrovica)

Delfi knjižara „Desanka Maksimović“ (Kneza Miloša 31, Valjevo)

Delfi knjižara „Vladislav Petković Dis“ (Gradsko šetalište bb, Čačak)

Delfi knjižara „Jovan Jovanović Zmaj“ (Zmaj Jovina 12, Novi Sad)

Delfi knjižara „Radoje Domanović“ (Kralja Petra I 12, Kragujevac)             

Delfi knjižara Novi Beograd (Bulevar Mihajla Pupina 181, Novi Beograd)

Delfi knjižara Voždova (Voždova 4, Niš)

Delfi knjižara „Dositej Obradović“ (Glavna 20, Zemun)

Delfi knjižara „Branko Ćopić“ (Omladinska 37, Kraljevo)

Delfi knjižara „Isidora Sekulić“ (TC Aviv Park Pančevo, Miloša Obrenovića 12, Pančevo)  

Delfi knjižara Zira (TC Zira, Ruzveltova 33, Beograd)

Delfi knjižara Immo Outlet centar (Gandijeva 21, Novi Beograd)

Delfi knjižara Subotica – Korzo (Korzo 9, Subotica)

Delfi knjižara Kruševac (Mirka Tomića 89, Kruševac)

Delfi knjižara „Momo Kapor“ (Stanoja Glavaša 1, Beograd)

Delfi knjižara Big Shopping centar (Sentandrejski put 11, Novi Sad)

Delfi knjižara Požarevac (Stari Korzo 2, Požarevac)

Delfi knjižara „Dobrica Ćosić“ (Bulevar kralja Aleksandra 146, Beograd)

Delfi knjižara „Borislav Pekić“ (Knez Mihajlova 40, Beograd)

Delfi knjižara „Milutin Uskoković“ (Trg Svetog Save 46, Užice)

Delfi knjižara Jagodina (VIVO shopping PARK, Vuka Bojovića bb, Jagodina             )

Delfi Skver - Gift Shop (Kralja Milana 48, Beograd)

Delfi knjižara Gornji Milanovac (Vojvode Milana 4, Gornji Milanovac)

Delfi knjižara Aviv Gardenia (TC Aviv Park Zvezdara, Živka Davidovića 86, Beograd)

Delfi knjižara Aviv Zrenjanin (TC Aviv park, Ulica Bagljaš Zapad 5, Zrenjanin)

Delfi knjižara „Vasko Popa“ (Trg Sv.Teodora Vršačkog 5, Vršac)

Delfi knjižara „Miloš Crnjanski“ (Vase Čarapića 2-4, Beograd)

Delfi knjižara Subotica – Shoppi (Segedinski put 88, Subotica)

Delfi knjižara Stop Shop (Bulevar Medijana 21, Niš)

Delfi knjižara Delfi Borča (Zrenjaninski put bb, Beograd)

Delfi knjižara Lebane (Cara Dušana 57, Lebane)

Delfi knjižara Karaburma (Višnjička 84, Beograd)              

Delfi knjižara Stop Shop (Železnička bb, Lazarevac)

Delfi knjižara Šabac (Gospodar Jevremova 18, Šabac)

Delfi knjižara Smederevo (Karađorđev dud 2e, Smederevo)

Laguna Klub Čitalaca (Resavska 33, Beograd) od 17 do 22 časa

STKZR Salon Knjige TIL (Kneginje Milice 83, Jagodina)

Knjižara Kaligraf (Svetozara Markovića 26, Zaječar)

BIGZ Leskovac (Južni blok 1, Leskovac)

Knjižara Teatar (Trg slobode 7, Zrenjanin)

Narodna knjiga Podgorica (Novaka Miloševa br. 12, Podgorica)

Narodna knjiga Podgorica (TC Bazar, Blaža Jovanovića 8, Podgorica)

Narodna knjiga Nikšić (TC Laković, Bulevar 13. jul, Nikšić)

Narodna knjiga Podgorica (City Mall, Cetinjski put bb, Podgorica)

Sladaboni – Knjižara Kultura (Kralja Petra I Karađorđevića 83, Banja Luka)

Budite budni uz knjigu u petak, 8. juna od 17 sati do ponoći!

Napomena: U toku Noći knjige članski popusti Laguninog kluba čitalaca i količinski popusti neće važiti.