"Odabrane priče" Džona Čivera u okviru Laguninog književnog kluba

Jubilarna četrdeseta tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak 1. juna od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u.

.

Razgovaraćemo o knjizi „Odabrane priče“ dobitnika Pulicerove nagrade Džona Čivera, koga mnogi nazivaju američkim Čehovom XX veka.

O knjizi će govoriti urednik Dejan Mihailović, prevodilac Nenad Dropulić i književni kritičar Nenad Župac.

Hemingvej je u pola noći probudio svoju ženu da bi joj naglas pročitao Čiverovu priču „Muž“, Nabokov je smatrao da je priča „Zbogom, brate“ najbolja američka priča. Opisujući prosečne američke porodice ušuškane u otmena predgrađa, ponajpre u Čiverov fiktivni Šejdi Hil, ovaj pisac je dao neprolaznu sliku Amerike u zlatno doba srednje klase, njihove malograđanske navike, potrošački mentalitet i isprazne snove i težnje kroz neskriveni cinizam, ali i toplinu i razumevanje za ljudske slabosti svojih junaka. Između 1935. i 1981. objavio je u Njujorkeru 121 priču i za svoj pripovedački opus dobio dve najprestižnije američke nagrade – Pulicerovu i National Book Award.

Dvadeset sedam antologijskih priča iz ovog izbora, među kojima, uz pomenute, „Plivač“ i „Grozni radio“ imaju kultni status, predstaviće čitaocima jednog od najvećih svetskih majstora kratke priče.

„Odabrane priče“ Džona Čivera na popustu su od 30% do 1. juna u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Dobro došli!