Da li biste smeli da se vozite putničkim avionom koji poleće "vertikalno" poput vojnog lovca? (VIDEO)

Treba mu svega 30 sekundi da uzleti... Ne verujete? Pogledajte video i procenite sami...

.

Krajem prošlog mjeseca na kongresu "Innovation and Leadership in Aerospace" (ILA) u Berlinu pokazana je snaga nove generacije putničkih i drugih aviona. Najviše pažnje izazvalo je gotovo vertikalno uzletanje Airbusovog modela A350-900XWB.

I to ne bi bilo ništa čudno da ovde nije reč o putničkom avionu, a ne vojnom lovcu. Štaviše, u avion A350-900XWB stane 325 putnika, a njime se koriste već aviokompanije poput "Delta Air Linesa" iz Sjedinjenih Američkih Država, "Finnaira" iz Finske i "Qatar Airwaysa" iz Katara.

Trup aviona napravljen je od plastike ojačane karbonskim vlaknima, što je materijal koji se lakše održava, bolje odoleva koroziji i usporava izgaranje goriva.

Gotovo vertikalno uzletanje ovog aviona objavljeno je na Jutjub profilu "Cargospotter" a video je pogledan više od 800.000 puta i izazvao je brojne komentare.

I dok su jedni impresionirani snagom Airbusovog modela A350-900XWB kao i veštinom pilota, drugi su priznali da nije reč o nekom velikom uspehu.

"Ja sam penzionisani avio inženjer. Uzmite bilo koji prazan avion s dovoljno goriva za poletanje i sletanje, i svaka letelica će moći da izvede ovu vrstu poletanja," tvrdi komentator s nadimkom "DutchBoy 2018".

Da li je reč o spektakularnom načinu poletanja, procenite sami gledajući video:

.

Izvor: punkufer.hr