Zanimljivosti

Kada raj na zemlji postane pravi pakao, a lava otopi kola kao da su od putera! Pogledajte kako sada izgledaju Havaji

Kada se kaže Havaji, prva pomisao su rajske plaže i odmor kao iz snova. Kada budete videli najnovije snimke s ovog ostrva nećete više misliti tako...
10.05.2018. - 14:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Stanovnici okruga Puna pozvani su na evakuaciju nakon što je vulkan Kilauea koji je i jedan od najaktivnijih na svetu izbacuje paru i lavu 40 metara u visinu, piše source.ba.

U erupciji je više od 26 domova uništeno nakon što se desetak pukotina otvorilo u zemlji kao posledica vulkanskih aktivnosti na havajskom Velikom ostrvu, objavile su lokalne vlasti.

Do erupcije, tokom koje je vulkan izbacivao lavu nekoliko stotina metara uvis, došlo je nakon urušavanja kratera na istočnom delu vulkana i brojnih potresa koji su se dogodili u manje od 24 sata.

Najsnažnija erupcija ovog vulkana do sada bila je 1959. godine koja je uništila nekoliko gradova i raselila lokalno stanovništvo.

Bitno je napomenuti da lava konstantno izlazi i prema pisanjima medija, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi još veća tragedija.

Pitanje je kada nas priroda opet može opomenuti da nismo jedini vlasnici Planete, i kada slike "raja" mogu postati slike "pakla".

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu i erupcija je usledila nakon niza nedavnih potresa.

Sledeći, od top pet vulkana rangiranih po aktvnosti, je Ejafjadlajekidl koji je zapravo jedan od ledenika na Islandu čiju površinu prekriva aktivan vulkan. Za njega je bitno napomenuti da je u erupciji još od ledenog doba, a svi pamtimo njegovu erupciju 2010.godine kada je uzrokovao poteškoće u vazdušom transportu pa su svi naredni letovi bili otkazani.

Ejafjadlajekidl, Foto: Thinkstock
Ejafjadlajekidl, Foto: Thinkstock

Treće mesto bi zazeo Jasur, vulkan u državi Vanuatu, kom je zbog opasnosti zabranjen pristup.

Sledi ga popularni evropski vulkan Etna smešten u istočnom delu Sicilije. Za Etnu je važno napomenuti da je to stalno aktivan vulkan. Ipak, naučnici su mu dodelili status ne previše opasnog vulkana.

Etna, Foto: Thinkstock
Etna, Foto: Thinkstock

Na petom mestu po aktivnosti je vulkan Erebus koji se nalazi na području Antarktika što ga svrstava u najjužnije vulkane sveta.

Ovaj vulkan počeo je svoju erupciju još 1972. godine, a od tada pripada grupi aktivnih vulkana čije se erupcije svakog dana očekuju.

Izvor: Source.ba