Zanimljivosti

Čudo prirode pred UNIŠTENJEM Nude 312 milona evra samo da ga spasu!

A hoće li uspeti u tome?
08.05.2018. - 08:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Australija je obećala u nedjelju 312 milona evra za obnavljanje i zaštitu Velikog koralnog grebena, bisera baštine čovečanstva kojem prete klimatske promene.

Greben, koji se proteže na oko 348.000 kvadratnih kilometara duž australijske obale i predstavlja najprostraniju koralnu tvorevinu u svetu, trpi posledice zbog porasta temperature vode. Grebenu preti industrijska i poljoprivredna aktivnost kao i invazivna morska zvezda koja proždire korale - trnova kruna.

Premijer Malkolm Turnbul rekao je da će više od 500 miliona australijskih dolara (312 miliona evra) biti deblokirano za poboljšanje kvaliteta vode, borbu protiv predatora i jačanje mera obnove. Veliki koralni greben privlači milione turista i prihoduje 6,4 milijardi dolara godišnje nacionalnoj privredi.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Veliki koralni greben uvršten je na UNESCO-vu listu svetske prirodne baštine. Prošle godine njegova razgradnja ubrzana je najviše otkada je počeo da se prati taj proces, i to zbog podizanja temperature mora. Početna istraživanja iz vazduha i iz mora pokazala su da je 2016. godine razgrađeno 22 odsto korala u plićem moru. Sada je utvrđeno da je uništeno još više koralnog ekosistema, čak 29 odsto, a njegova perspektiva je prilično sumorna s obzirom na drugu uzastopnu godinu "izbeljivanja", što je bez presedana u njegovoj istoriji. 

"Izbeljivanje" nastupa kada korali zbog neuobičajenih uslova, poput viših temperatura mora, počnu da izbacuju sićušne fotosintetske alge, pa gube boju. Novija istraživanja pokazala su da se taj proces sada odvija i na većim dubinama, nedostupnima roniocima. Mortalitet grebena nije bilo moguće sistemski proceniti. Istraživanje ipak pokazuje da je najteže pogođen region severno od popularnog australijskog turističkog odredišta Port Daglasa, gde je prema nekim procenama uginulo 70 odsto korala u plitkom moru.

Izvor: Večernji.hr