Ovo su stvari koje će za nekoliko godina potpuno NESTATI! Da li vas to zabrinjava?

Bez njih danas ne možemo zamisliti život, ali sudeći po tvrdnjama Australijanca Majkla MekKvina koji se bavi predviđanjem trendova i biznis strategija, neke stvari će uskoro isčeznuti.

.

Fenomen je opisao u svojoj poslednjoj knjizi "Kako se pripremiti na ono što dolazi", u kojoj tvrdi da za 15 godina može nestati do 47 odsto profesija koje danas postoje. Mnoge radnike zameniće mašine, i tom prilikom MekKvin savetuje ljudima da se fokusiraju na profesije koje nisu zamenljive.

Predviđa da će sledećih šest stvari, koje su danas svakodnevica, potpuno nestati u budućnosti.

1. iTunes je prvi na redu, tvrdi on. Kaže da će Apple svoj sistem skidanja muzike ukinuti već sledeće godine, iako oni to odlučno demantuju.

2. MekKvin predviđa da će i parkinzi nestati. Budući da auto koristimo samo 4 odsto svog vremena, drastično će se smanjiti upotreba vozila u budućnosti, tvrdi Mekkvin. I Elon Mask tvrdi da će autonomna vozila preuzeti monopol i to u roku od 15 godina.

3. Nestaće i kreditne kartice. U budućnosti će se plaćati otiscima prstiju i posebnim sistemima koji će prepoznavati lica. Kineski Alipay već ide ovim putem, te je razvio sistem plaćanja “Smile to pay”, koji klijentima omogućuje da svoje račune plate osmehom.

4. Kol centri i ekipa koja radi tamo u budućnosti bi takođe mogli da nestanu. Ljude koji rade kao tehnička podrška potpuno će zameniti računari, piše cdm.me.

5. Potreba za učenjem stranih jezika će takođe nestati. On predviđa da će u budućnosti ljudi komunicirati svojim jezikom i imati posebne uređaje koji će im istovremeno prevoditi ono što im govori sagovornik.

6. Nestaće i benzinske pumpe. Mekkvin smatra da će automobili na benzin potpuno nestati, a samim tim i potreba za benzinskim pumpama.