Kada čujete kako deluje na vaš organizam odmah ćete potražiti nekog da se s njim MAZITE!

Volite li da se mazite? Ma ko to ne voli! Ali ne samo što prija, maženje je i zdravo. Evo zbog čega biste svaki dan morali da se bar malo s nekim mazite...

.

Parovi koji se često maze su zdraviji, srećniji i smireniji od onih kojima je to retkost.

Istraživanja pokazuju da se tokom maženja ubrzano luči hormon oksitocin koji nas čini radosnijim i smanjuje bolove. Statistika otkriva da i najjača glavobolja može da se umiri dodirom, dok kod nekih ljudi bol potpuno nestaje posle četiri sata.

Stručnjaci tvrde da maženje stimuliše parasimpatički sistem, odgovoran za opuštanje. U tom trenutku se, osim oksitocina, ispuštaju serotonin i dopamin, a oni podstiču dobro raspoloženje i jačaju imunitet.

Istraživači sa Univerziteta u Birmingemu su otkrili i da maženje, poput čaše-dve vina, pojačava našu velikodušnost i saosećajnost. Opuštajući nas, čini nas boljim i empatičnijim. Osim toga, smanjuje nam osećaj straha.

"Dodirima se ispušta oksitocin koji nas opušta i hrabri pred razgovor za posao, prvi ljubavni sastanak ili bilo koju situaciju u kojoj nam trema “radi”", kaže dr Jan Mičel.

Stručnjaci podsećaju i na prednosti maženja pred san, jer ono smanjuje stres, pa što smo manje napeti, bolje ćemo i duže spavati.

Izvor: Novosti.rs