Aleksis Saramit dolazi u Beograd

Solista i pedagog Baleta pariske Opere, Aleksis Saramit će po prvi put biti gost pedagog Nacionalne fondacije za umetničku igru u Beogradu, od 23. – 29. aprila, 2018. Ovaj izuzetan stručnjak u oblasti baletske pedagogije radiće sa najmlađim talentima iz Beograda i Srbije.

.

Aleksis Saramit je rođen u Francuskoj. Već kao devetogodišnjak je uspešno demonstrirao svoje veštine osvajanjem prve nagrade Akademije u Bordou, kao i prve nagrade “Francuska scena” u Parizu. Godine 1988. pridružio se Baletskoj školi pariske Opere. Rudolf Nurejev, u to vreme direktor kompanije, primetio ga je i za njega kreirao posebnu dečiju ulogu u baletu “Krcko Oraščić”. Sa 17 godina, nakon završetka školovanja, priključio se Baletu Opere u Parizu. Od tada je tumačio uloge u brojnim produkcijama ove kompanije, kako na sceni Nacionalne opere u Parizu, tako i na turnejama u Francuskoj, Japanu, SAD, Brazilu, Meksiku, Evropi, Kini, Srbiji, Rumuniji i Rusiji.

Godine 1994., Saramit je osvojio drugo mesto u juniorskoj konkurenciji na Međunarodnom baletskom takmičenju u Varni. Pozvan je da nastupi u glavnoj ulozi u predstavi “Krcko Oraščić” u Boston baletu, a zatim i u Baletu Hjustona. Kasnije je nizao uloge u delima klasičnog repertoara: “Žizela” (Korali), “Etide” (Lander), “Svita u belom” (Lifar), “Kristalna palata” (Balanšin), “Silfide” (Lakot) i “Labudovo jezero”, “Bajadera”, “Uspavana lepotica”, “Pepeljuga”, “Rajmonda” i “Romeo i Julija” (Nurejev). Pored toga, nastupao je u modernim komadima Morisa Bežara, Rolana Petija, Marte Grem i Džeroma Robinsa. Bio je deo savremenih produkcija koje su potpisali Mats Ek, Pina Bauš, Džon Nojmajer i Žan Klod Galota. Tokom mandata direktora Baleta parsike Opere, Patrik Dipon je posebno isticao Aleksisa Saramita na svetskim gostovanjima gala programa, dok ga je Moris Bežar pozvao da igra glavnu ulogu u njegovoj poslednjoj kreaciji za parisku Operu “Le Concours”.
Godine 2003, velika baletska zvezda Fernando Buhones pozvao je Aleksisa Saramita da bude prvak Baleta Orlanda, na Floridi. U aprilu 2005. godine, igrao je Bazila u “Don Kihotu” na otvaranju 2. Beogradskog festivala igre sa Matildom Frustej (zlatna medalja u seniorskoj konkurenciji 2005. u Varni), ali i u Operi u Bukureštu, u novembru 2006. godine.

Tokom 2002. godine, Alekis Saramit je otpočeo dvogodišnje školovanje da bi dobio državnu diplomu baletskog profesora, najvredniji svetski sertifikat za pedagoge umetničke igre, koja mu omogućava da danas podučava klasičan balet u Baletskoj školi pariske Opere i na najboljim evropskim baletskim akademijama. Tako je pored redovne školske godine u pariskoj Operi, tokom leta angažovan da podučava klasičan balet u okviru različitih programa američkih univerziteta. Stalni je gostujući pedagog baletskih akademija u Hongkongu, Melburnu i Šangaju, ali i Baleta u Hjustonu Takođe, često predaje u baletskim školama u Rusiji i Japanu.