Razgovarate sa svojim ljubimcem kao sa bebom? Ne, niste LUDI!

Ponosni vlasnici i vlasnice nemojte da dopustite da vam se prijatelji i rodbina smeju zbog toga što tepate svom četvoronožnom prijatelju, evo i zašto...

.

Novo istraživanje dokazalo je da je korišćenje "visokog glasića" u razgovoru sa psom poboljšava njegovu pažnju i može da pomogne ljudima da se zbliže sa psom.

Naučnici su hteli da istraže uzrokuje li korišćenje "direktnog psećeg govora u visokom tonu" veće razumevanje kod pasa kao što tepanje interesuje bebe.

"Očito znamo da psi ne mogu da nauče da govore, mi smo hteli da vidimo ima li pseći govor ikakvu funkciju za pse ili je to jednostavno nešto što koristimo s ljubimcima u kulturi gde pse smatramo delom porodice", rekla je glavna autorka Aleks Benjamin sa Univerziteta Jork za "HuffPost".

Prethodna istraživanja o komunikaciji sa psima pokazala su da povišeni glasovi čine čuda sa štencima, ali nisu imala nikakve razlike s odraslim psima. Ali Benjamin i njen tim otkrili su da je situacija ipak malo komplikovanija od toga.

Sproveli su serije govornih testova sa 69 odrasla psa. Jedna osoba bi im se obraćala s visokim "tepajućim" tonom govoreći pseći govor, odnosno fraze "Ti si dobar pas" ili "Idemo u šetnju". Druga osoba koristila je "odrasli" način govora i sadržaj koji nije imao veze sa psima (umesto toga izgovarali su rečenice poput: Sinoć sam išao u bioskop).

Naulnici su posmatrali nivo pažnje pasa tokom izgovaranja tih rečenica i pdsticali ih da odaberu s kojim će govornikom da se igraju i povežu.

U drugom delu govornici su pomešali "pseći govor" sa sadržajem koji nije imao veze sa psima i obrnuto - "govorom za odrasle" izgovarali su rečenice koje su sadržale pseće reči. Tako da naučnici mogu da ocene šta privlači pse - način izgovaranja, odnosno visoki tonovi i tepanje ili same pseće reči poput: 'pas', 'šetnja', 'loptica'...
Drugim rečima morate upotrebiti obe komponente da biste zadobili punu pažnju pasa.

"Pokazali smo da su psi osetljivi na ovaj tip govora i to može da bude korisno kada nekog psa vidite prvi put ili ako se družite s prijateljevim psom, na primer. A ako već koristite tepanje u razgovoru sa svojim psom, možete ovo istraživanje da koristite za opravdanje da niste luda pseća mama", rekla je naučnica. Dodala je da ovo istraživanje govori i o celokupnoj inteligenciji pasa.

"Iznenadila sam se kada u drugom eksperimentu, niti sadržaj, niti intonacija glasa nisu pokrenuli interes kod pasa. Mislim da je zaista interesantno da su naši psi sposobni da koriste i akustiku i sadržajne informacije da bi odredili da li je govor namenjen njima".

K je dobar i pametan dečko? Vaš pas, eto ko ako mu to kažete tepajućim glasom znaće da to govorite samo njemu.

Izvor: 100posto.hr