Zanimljivosti

Zašto kloniranje nikad neće moći da zameni seks? Nije ono što ste prvo pomislili!

Ukoliko ste od onih koji ne vole preterano da čitaju tekstove koji se baziraju na rezultatima istraživanja, ovaj će vas VEOMA interesovati jer je otkriveno zašto postoji seks!
16.04.2018. - 08:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Rezultati istraživanja koji su objavljeni u časopisu "Royal Society Proceedings" za koje su zaslužni naučnici sa Stirlinga odgovorilo je na pitanje zašto postoji seks ako u prirodi postoje organizmi koji se kloniraju i tako troše manje vremena i energije za reprodukciju.

Naime, organizmi u prirodi koji se kloniraju u potpunosti su ženski i za reprodukciju im ne treba pripadnik drugog pola pa se takvi organizmi reprodukuju mnogo brže od onih koji za to upražnjavaju seks. Međutim, seks je svakako dominantni način reporodukcije u svetu prirode. Iako su postojale pretpostavke zašto je to tako, tek su sad dobijeni dokazi i to istraživanjem vodenih buva – jedine vrste koja može oboje.

Rezultati istraživanja pokazali su da je potomstvo vodenih buva koje je bilo rezultat polnog razmnožavanja višestruko otpornije na infekcije od potomaka koji su na svet došli kloniranjem.

“Jedno od najstarijih pitanja u evolucijskoj biologiji bilo je zašto seks uopšte postoji kada se za njega troši toliko mnogo vremena i energije”, objasnio je dr. Stjuard Auld sa Prirodnjačkog fakulteta u Stirlingu.

“Seks objašnjava postojanje paunovog repa, jelenjih rogova, ples mužjaka rajske ptice ili lavlje grive. Ali kada bi, recimo, jedna ženka bilo koje od tih vrsta mogla da se razmnožava sama, njena mladučad bi već došla na svet dok bi ostale ženke gubile vreme čekajući da se mužjaci za njih potuku. Pa zašto onda nismo okruženi organizmima koji se kloniraju?”, rekao je Auld.

“Upoređujući potomstvo vodene buve, postalo je jasno da stalna potreba izbegavanja bolesti može da objasni zašto seks opstaje u prirodi”, zaključio je naučnik i tako ustanovio da će seks uvek biti primaran način razmnožavanja.

Izvor: Dnevno.rs