15. Beogradski festival igre ulazi u završnicu

U okviru 15. Beogradskog festivala igre, koji se realizuje od 15. marta do 4. aprila pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Vip mobile, ljubitelji savremene igre imaju priliku da pogledaju neke od najznačajnijih produkcija današnjice.

.

Beogradsku publiku oduševile su ponovne izvedbe Dimitrisa Papajoanua, „Kompanije Kristjana Ingimarsona” i „Baleta Trokadero od Monte Karla“, ali i koreografije trupa koje su po prvi put gostovale u našem regionu, poput „Baleta Hongkonga“ i izraelske kompanije „Vertigo”.

Među trupama koje će se tek predstaviti publici su holandski „Skapino balet” sa predstavom „Skala” koja predstavlja vrhunac pozorišne igre i dugo očekivani nastavak barokne senzacije „Biser”. Potom će se kanadska „Kompanija Mari Šuinar“ pokloniti pred remek delom koje predstavlja Bošovo slikarstvo, u izvedbi snažne dinamike deset igrača na sceni. Očekuje nas i izvođenje čuvene izraelske „Kompanije Roja Asafa” koja će se po prvi put predstaviti komadom „Dečaci“ , a u čijem je fokusu akcioni prostor muškog stereotipa, mehanizmi koje on pokreće, moć koju otelotvoruje i nasilni potencijal koji poseduje.

Premijerno izvođenje pred beogradskim gledalištem imaće i najpoznatiji australijski ansambl „Sidnejska kompanija igre”, čiju koreografiju potpisuju Gabrijele Nenkajvel, Rafaela Bonačele i Čenga Cunga Lunga. Igrači ovog ansambla ostavljali su brojnu publiku bez daha decenijama unazad. Pod umetničkom direkcijom Rafaela Bonačele, kompanija koju čini ansambl od 16 izuzetnih igrača aktivno kreira i predstavlja na turnejama nove komade širom sveta. Njihovi nastupi odigravaju se na velikim scenama, od Opere u Sidneju do Džojs teatra u Njujorku, od šangajskog Grand teatra do Teatra Stanislavski u Moskvi, predstavljajući australijsku umetnost svetu.

Uspešna saradnja Beogradskog festivala igre i kompanije Vip mobile rezultirala je još jednim vrhunskim programom, zvučnim imenima iz sveta igre, unapređenom produkcijom, ali i porastom interesovanja publike i medija. Kao dugogodišnji partner festivala, Vip već jedanaest godina daje veliki doprinos razvoju umetničke igre u Srbiji kroz projekte kao što su nagrada „Vip poziva“, novinarska nagrada „Vip iskorak“, projekat za najmlađe „Vip talenti“ i podrška Nacionalnoj fondaciji za igru.
Program 15. Beogradskog festivala igre možete preuzeti na linku.