DA VAS TAKSISTI NE PREVARE! Ovo je sve što treba da znate kada uđete u taksi

Počela je kontrola taksi prevoznika širom Beograda, a saobraćajni inspektori naišli su na mnogobrojne probleme.

.

Beograđane voze taksisti sa taksi dozvolama iz drugih gradova, u neispravnim vozilima, često služeći se nelegalnim metodama. Baždarenje taksimetra, kao i ugovaranje cene pre nego što je putnik seo u auto, samo su neke od uočenih nepravilnosti, pišu "Večernje novosti".

Da bi rešili ovaj gorući problem i pomogli sugrađanima da razlikuju regularne od "divljih" prevoznika.

Sekretarijat za inspekcijske poslove izdao je uputstvo:

- Ako se taksi usluga naručuje telefonom ili putem SMS, trebalo bi pozvati jedno od registrovanih taksi udruženja.

- Pre vožnje bi trebalo da se uverite da li vozilo ima registorvanu oznaku: BG… TX i krovnu oznaku poznatog taksi udruženja, koja mora biti neoštećena, jasno vidljiva i čitka.

- Na taksimetru bi trebalo da piše "start", a posle uključivanja sprava bi trebalo da pokaže iznos od 170 dinara, koji važi za sve tri tarife.

- Taksimetar mora da radi ujednačeno. Svako ubrzavanje rada taksimetra ukazuje na nameru vozača da naplati veći iznos. U tom slučaju putnik treba da ukaže na uočenu nepravilnost i da kaže vozaču da će ga prijaviti Saobraćajnoj inspekciji.

- Obavezno je i uzimanje računa pre izlaska iz vozila, koji bi trebalo da je jasno ispisan i overen pečatom taksi prevoznika.

- Za korisnike taksi usluge sa aerodroma, vozači samostalo utvrđuju trasu i nemaju obavezu uključivanja taksimetra, jer tu uslugu naplaćuju prema potvrdi o fiskalnoj ceni prevoza, koja se dobija na taksi-pultu na aerodromu.

- Ne preporučuje se vožnja ukoliko taski vozač nudi nagodbu o ceni usluge i bez uključivanja taksimetra.

Cene su sledeće:

- Za tarifu jedan, cena vožnje po kilometru iznosi 65 dinara, radnim danima od 6 do 22 časa.

- Za tarifu dva, koja se obračunava od 22 do 6 sati ujutru, nedeljom i u dane državnih praznika, cena vožnje po kilometru je 85 dinara.

- Tarifa tri primenjuje se van obeleženih tačaka gradskog područja, a kilometar košta 130 dinara.

- Cena prtljaga uračunata je u cenu vožnje po kilometru.