Zanimljivosti

Samo jedna država na svetu nema glavni grad! Znate li koja?

Na vrhu podvodnog ugašenog vulkana nalazi se najmanja republika na svetu. Toliko mala, da joj glavni grad nije potreban.
12.03.2018. - 15:00h

Ostrvo Nauru, ili zvanično Republika Nauru jeste mala država koja se nalazi u Mikroneziji. Otkrivena je 1798. godine, a prostire se na tek 21 kvadratni kilometar. 

Nauru je najmanja republika na svetu, dok je neki svrstavaju u treću najmanju državu (iza Vatikana i Monaka) specifična i po tome što je jedina država koja nema glavni grad.

Prvi stanovnici ostrva bili su mikronezijski i polinežanski narodi. Britanski kapetan i lovac na kitove Džon Fern bio je prvi Evropljanin koji je posjetio ostrvo 1798. Godine i nazvao ga je Prijatno ostrvo. Od sredine 1830-ih Nauruanci su imali kontakte s evropskim kitolovcima i trgovcima koji su na ostrvu obnavljali svoje zalihe. Ostrvljani su trgovali hranom za palmino vino i oružje koje je kasnije korišćeno u desetogodišnjem ratu koji je počeo 1878. godine, kojim je stanovništvo na ostrvu smanjeno s 1400 na 900 osoba.Tradicionalno na ostrvu živi 12 plemena, što je simbolično predstavljeno zvezdom sa 12 krakova na zastavi.

Na Nauruu ne žive velike životinje, već samo insekti,morske ptice, a sve mačke, pse i svinje koje se sretnu su dovezeni iz drugih zemalja.

Island lyfe #weekend #blues #tropicana #dayzoff #livingthedream

A post shared by Nikita Mulder (@_nikita_575) on

Plaže na Nauruu su bajkovite, Tihi okean, koji ga okružuje je bogat koralima, krase ga i tropske temperature, ali turistička infrastruktura je gotovo nepostojeća. Lokalno stanovništvo ne uzgaja ništa čak ni svoju hranu, a većina namirnica se doprema iz Australije.

A post shared by wazhodon (@wazhodon) on

Ostrvo Nauru je fosfatna stena, i glavna privredna aktivnost od 1907. bila je eksploatacija fosfata. Od kada su rezerve iscrpljene, Nauru traži alternativne izvore zarade.

Uživajte u prizorima sletanja na Nauru.

Izvor: Vikipedija