Samo jedna država na svetu nema glavni grad! Znate li koja?

Na vrhu podvodnog ugašenog vulkana nalazi se najmanja republika na svetu. Toliko mala, da joj glavni grad nije potreban.

.

Ostrvo Nauru, ili zvanično Republika Nauru jeste mala država koja se nalazi u Mikroneziji. Otkrivena je 1798. godine, a prostire se na tek 21 kvadratni kilometar.

Nauru je najmanja republika na svetu, dok je neki svrstavaju u treću najmanju državu (iza Vatikana i Monaka) specifična i po tome što je jedina država koja nema glavni grad.

.

Prvi stanovnici ostrva bili su mikronezijski i polinežanski narodi. Britanski kapetan i lovac na kitove Džon Fern bio je prvi Evropljanin koji je posjetio ostrvo 1798. Godine i nazvao ga je Prijatno ostrvo. Od sredine 1830-ih Nauruanci su imali kontakte s evropskim kitolovcima i trgovcima koji su na ostrvu obnavljali svoje zalihe. Ostrvljani su trgovali hranom za palmino vino i oružje koje je kasnije korišćeno u desetogodišnjem ratu koji je počeo 1878. godine, kojim je stanovništvo na ostrvu smanjeno s 1400 na 900 osoba.Tradicionalno na ostrvu živi 12 plemena, što je simbolično predstavljeno zvezdom sa 12 krakova na zastavi.

Na Nauruu ne žive velike životinje, već samo insekti,morske ptice, a sve mačke, pse i svinje koje se sretnu su dovezeni iz drugih zemalja.

.

Plaže na Nauruu su bajkovite, Tihi okean, koji ga okružuje je bogat koralima, krase ga i tropske temperature, ali turistička infrastruktura je gotovo nepostojeća. Lokalno stanovništvo ne uzgaja ništa čak ni svoju hranu, a većina namirnica se doprema iz Australije.

Island lyfe #weekend #blues #tropicana #dayzoff #livingthedream

A post shared by Nikita Mulder (@_nikita_575) on

.

Ostrvo Nauru je fosfatna stena, i glavna privredna aktivnost od 1907. bila je eksploatacija fosfata. Od kada su rezerve iscrpljene, Nauru traži alternativne izvore zarade.

Uživajte u prizorima sletanja na Nauru.

A post shared by wazhodon (@wazhodon) on

.

Izvor: Vikipedija