Zanimljivosti

Američki mediji o romskom selu u Srbiji: Nema vode, ali ima bazena i vila

Agencija Asošiejted pres objavila je reportažu iz sela Gomilica na zapadu Srbije, u opštini Vladimirci, koje opisuje kao pretežno romsko naselje puno raskošnih vila sa bazenima, a čiji stanovnici rade u inostranstvu, zbog čega je selo tokom godine uglavnom - prazno.
23.01.2018. - 17:00h
foto: tanjug / AP Photo/ Darko Vojinović
foto: tanjug / AP Photo/ Darko Vojinović

Reportažu je prenela u ponedeljak i američka televizija Ej-Bi-Si njuz. 
U proteklih nekoliko decenija meštani na privremenom radu u inostranstvu, pre svega u Beču, većinu ušteđevine ulagali su u nove kuće u otadžbini, iako u njima provode svega nekoliko dana tokom godine, navodi se u tekstu. 
"Ostaje nada da će se porodice jednog dana vratiti kući, ali ove vile služe i da se drugima pokaže bogatstvo koje je vlasnicima tih velelepnih zdanja važno", ističe AP. 
U reportaži se opisuje gotovo pusto selo, sa zamandaljenim ogromnim kapijama, spuštenim roletnama i zatvorenim prozorima. Kako se primećuje, veliki delovi sela nemaju vodu, ali ipak mnoge vile imaju bazene u dvorištima.

U opisu sela, američka agencija primećuje i da su imena vlasnika vila velikim slovima prikazana na nekim kapijama, na kojima se neretko mogu videti lavovi u boji zlata, razigrani konji, ptice, psi ili fudbalske lopte. 

foto: tanjug / AP Photo/ Darko Vojinović
foto: tanjug / AP Photo/ Darko Vojinović

AP je u reportaži razgovarao sa meštaninom Petrom Đorđevićem (71), koji je u Beču radio 50 godina kao vozač kamiona, a u Gomilici je izgradio veliku kuću, ali je njegova porodica od skoro 40 članova - iz tri generacije - ostala u austrijskoj prestonici. 
Đorđević je američkoj agenciji rekao da su selu potrebna pijaća voda i odgovarajući putevi, istakavši da bi pomoć države ohrabrila mlađe generacije da se vrate i selu udahnu život. 

petar đorđević / foto: foto: tanjug / AP Photo/ Darko Vojinović
petar đorđević / foto: foto: tanjug / AP Photo/ Darko Vojinović

"Mnogo sam propatio u životu i trpeo svašta da bih mogao ovo da izgradim", kaže Đorđević, s ponosom pokazujući na vilu iza sebe, navodi AP u reportaži koju je prenela američka televizija.

Gastarbajterski raj usred Srbije: Kada se zidalo, nije se štedelo

U emisiji "Exploziv" nedavno smo imali priliku da vidimo kako izgleda ovo selo i da čujemo priče njegovih žitelja. Pogledajte kako je zidanje kuća preraslo u takmičenje do poslednjeg ara.