U Njujorku obavezne povijalice i u muškim toaletima!

Njujorški gradonačelnik Bil de Blasio doneo je odluku o obveznom postavljanju stolova za previjanje dece u svim javnim toaletima, uključujući i muške, u predstojećih pola godine.

.

Nedavno ponovno izabrani demokratski gradonačelnik Njujorka De Blasio kaže da će stolovi za previjanje biti postavljeni u svim javnim toaletima u gradu u narednih šest meseci, ocenivši da će nov zakon garantovati svim roditeljima male dece pristup odgovarajućoj opremi, bez obzira na to da li je reč o ženskom ili o muškom toaletu. 

"Vrlo često su očevi isključeni iz ovakvih poslova, a to treba izmeniti", kazao je De Blasio, priznavši da je, dok je njegovo dvoje dece bilo sasvim malo, o menjanju pelena van kuće brigu vodila njegova supruga Širlan. 

Najzaslužniji za donošenje zakona je član Gradskog veća Njujorka Rafael Espinal, koji nema decu. Ali, kad je tokom odlaska u toalet u jednome prodajnom centru u Kvinsu video muškarca kako pognut nad lavaboom menja pelenu detetu, bio je neprijatno, a prizor ga je podstakao na razmišljanje.

"Bilo je strašno videti oca kako menja pelene detetu iznad javnog lavaboa na kojem su prethodno ruke, nakon korišćenja toaleta, oprale stotine ljudi", rekao je Espinal. 

Zakonom usvojenim početkom dcembra određeno je da se tokom izgradnje ili obnove javnih objekata u ženske, ali i muške toalete obvezno ugradi sto za previjanje dece.

Starije zgrade koje trenutno nemaju stolove za previjanje dece moraće da ih ugrade prilikom prve sledeće obnove.

Zakonska odredba uključuje bioskope, pozorišta, restorane i kafiće. Čak će i toaleti u noćnim klubovima biti obavezni da ugrade povijalice.

Izvor: 100posto