Tvrdite da ne možete podneti ovu hladnoću? Pogledajte mesto gde je normalna temperatura - 68 stepeni i tu ljudi žive najduže

Oni su poznati po dugovečnosti i zdravom životu, i to sve zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi.

.

Reč je o selu u Rusiji, na levoj obali reke Indigirke, ima oko 500 stanovnika koji žive od stočarstva i ribolova.

Ovo selo Ojmjakon na Sibiru smatra se najhladnijim mesto na svetu od 1926. godine kada je zabeležena temperatura -71,2 stepena Celzijusa.

Mesto je dobilo naziv po Ojmajkonskoj reči čiji je naziv potekao od reči kheium iz evenskog jezika, što u prevodu znači "nesmrznuta voda", mesto gde ribe provode zimu. Drugi izvori tvrde da to znači zaleđeno jezero.

Pratite nas i na Viberu!

Zemljište se zaleđuje do dubine od čak 1 500 metara, a pošto je ono smešteno blizu severnog pola, dužina dana i noći tokom godine izuzetno varira - tokom zime dan traje tri sata, a leti 21 sat.

Ojmjakon se drugačije naziva Polom hladnoće. a 1933. godine izmereno je - 68 stepeni Celzijusa, a temperature tokom leta dostižu do 30 stepeni.

Trenutno na ovom prostoru živi 512 stanovnika od kojih su mahom Rusi i Jakuti. Oni su poznati po dugovečnosti i zdravom životu, i to sve zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi.