Zanimljivosti

Apple priznao: iPhone vremenom radi sporije, to smo učinili namerno

O čemu je reč?
22.12.2017. - 09:11h

Posle godinu dana korišćenja iPhone počinje da usporava. Da li skidali nove aplikacije ili ga ne koristili mnogo, iPhone ne radi kao kada ste ga kupili. To ste možda sami iskusili, ili ste ste čitali na Internetu.

Reč je o stvarnoj pojavi, koju je Apple uveo namerno.

Diskusiju je na Redditu započeo Džon Pul, osnivač kompanije Geekbench koja se bavi izradom softvera za nadziranje kompjutera.

Pul je otkrio da performanse procesora u iPhone telefonima slabe sa određenim brojem ciklusa punjenja, i da uređaji postaju brži ukoliko im se zameni baterija.

Ove navode je potvrdio i sam Apple, koji je u saopštenju istakao da se slabljenjem procesora produžava životni vek baterije, a samim tim i život uređaja, piše quartz.com.

Apple je navodno uveo ovakav sistem kako bi sprečio iznenadno gašenje telefona do kojeg je dolazilo u prošlosti, iako telefon ne bi pokazivao da je baterija prazna.

"Naš cilj je da svojim kupcima omogućimo najbolje iskustvo, što uključuje sveobuhvatne performanse i produženo trajanje njihovih uređaja. Litijum-jonske baterije vremenom gube sposobnost odogovaranja na visoke zahteve poput hladnih uslova jer imaju problem sa isporučivanjem maksimalne snage. To može da dovede do gašenja uređaja radi zaštite njegovih elektronskih komponenti", navodi Apple, prenosi b92.net.

"Prošle godine uveli smo nove funkcije u iOS za uređaje iPhone 6, iPhone 6S i iPhone SE kako bi se smanjile njihove performanse i time sprečilo njihovo iznenadno gašenje. Istu opciju uveli smo ove godine na iPhone 7 (iOS 11.2), a sličnu podršku planiramo da uvedemo i na drugim uređajima", navodi se u saopštenju.
Ipak, problem suštinski ostaje isti - telefon svakako postaje sporiji. Kako Zamena baterije predstavlja komplikovan proces, a cena nove iznosi 79 dolara, mnogi kupci odlučuju se za kupovinu novog telefona.

"Ovo stanje stvoreno je sa ciljem da se obmanu korisnici. Umesto da shvate da je oslabila snaga baterije, oni će pomisliti da je uređaj usporio zbog nedovoljno kvalitetnog procesora. To će ih javesti da pomisle 'moj telefon je usporio, trebalo bi da ga zamenim', umesto 'moj telfon je usporio, trebalo bi da zamenim bateriju'. Takvo rešenje se odlično uklapa u sistem planiranog zastarevanja", objasnio je Pul.

Pratite nas i na Viberu!