U „repu“ limene ptice: Najsigurnije mesto u avionu

Let avionom smatra se jednim od najsigurnijih metoda putovanja. Ali, nesreće se ipak događaju, a mesto na kojem sedite itekako može povećati šanse da istu preživite bez većih posledica.

.

„Tajm“ magazin napravio je detaljnu analizu 17 avionskih nesreća u poslednjih trideset godina da bi otkrio koja su mesta najsigurnija u avionu. Iznenađujuće, najsigurnijim mestom pokazao se srednji red u „repu“ limene ptice.

„Srednji red u zadnjem delu aviona smatra se najsigurnijem delom aviona. Tako je pokazala analiza 17 avionskih nesreća u poslednjih 30 godina. Sredina aviona kroz istoriju se pokazala najfatalnijim delom za putnike. Smrtnost u prednjem delu iznosi 44 posto u odnosu na zadnji deo aviona gde je ona tek 28 posto“, ističu u pomenutom magazinu.
Uz to, sigurnim se smatraju i dva reda najbliža izlazima u slučaju opasnosti, sa obzirom da putnici na tim mestima imaju mogućnost najbržeg izlaska iz aviona.
Svakako, uvek treba poštovati protokole sigurnosti i vezati se sigurnosnim pojasom gde god da sedite.
U magazinu su istakli da pomenuta mesta ne sprečavaju povrede i smrtnost, već su se pokazali „najsrećnijim“ u poslednje tri decenije avionskih nesreća.

Izvor: Punkufer