Mačka i novogodišnja jelka? Da, moguće je!

Ukoliko imate macu za kućnog ljubimca, ne morate se odreći praznične dekoracije u svom domu, jer imamo nekoliko saveta kako da i vaša novogodišnja jelka "preživi“ macinu radoznalost!

.

Postavite jelku na stabilno postolje i pričvrstite je za prozor ili zidove tankim trakama, koje se neće videti. Ukoliko imate prirodnu jelku, obavezno zemlju u saksiji zaštitite nekim pokrovom. Aditivi koji se dodaju u zemlju da bi jelka bila što duže ’’živa’’, sadrže šećere koji prosto prizivaju mace da ih probaju. Još jedan trik - aluminijumsku foliju (u koju mačke uglavnom ne vole da zabadaju kandže) postavite na deo jelke, koji mogu da dohvate, i gotovo ste se osigurali od mačjeg nestašluka.

Postoje razni mirisi koje mačke ne vole – od onih na bazi limuna do razređenog sirćeta. Naravno, budite umereni.

Ukrasi sa jelke su macama i te kako primamljivi. Staklo može da iseče njihove šape, a oštre kukice koje se koriste za kačenje ukrasa mogu da se zaglave u ustima ili u jednjaku mačke. Zbog toga, ukrase koji su svetlucavi ili mali da mogu da se progutaju, kačite visoko na jelku a veće, nelomive ukrase pri dnu.

Sijalice – svi ih volimo – i mi, ali i mačke. Može se desiti da maca krene da gricka električne kablove. Ovo može dovesti do manjih povreda kao što su opekotine u ustima. Zato nikada ne ostavljaljte macu samu u prostoriji sa uključenim sijalicama (kada ne svetle nisu toliko privlačne) i uvek možete kablove da isprskate nekim sredstvom za odbijanje insekata.

Izvor: N1