U službi njenog veličanstva: On je Lorens - šef za miševe

U britanskoj ambasadi u Jordanu nekadašnji mačak lutalica postavljen je na novu dužnost - glavnog lovca na miševe ili "šefa za miševe", u skladu sa tradicijom ministarstva spoljnih poslova, koje ove životinje angažuje u borbi protiv sve veće populacije miševa u britanskim institucijama.

.

Borba protiv miševa dugogodišnji je problem institucija u Velikoj Britaniji, pa je parlament pre nekoliko godina zatražio dodatni angažman mačaka.
Mačak Lorens od Abduna je ime dobio po četvrti Amana u kojem se nalazi zgrada ambasade. Crno-beli mačak ima i nalog na Tviteru sa više od 2.500 pratilaca.
Nadređeni mu je mačak Palmerston, koji se protiv miševa od aprila prošle godine bori u Ministarstvu spoljnih poslova u londonskoj Ulici kralja Čarlsa.

.

Poput Palmerstona, važnog člana u diplomatskoj službi njenog veličanstva, koji u ulozi "šefa" pomaže kontrolorima za štetočine u suzbijanju miševa u zgradi parlamenta, i Lorens ima istu dužnost u zgradi ambasade u Amanu.

"Uz lov na miševe, Lorensova je dužnost da putem Tvitera svetu pokaže drugu stranu Jordana, onu mirnu i bogatu, te da u posetu privuče što više britanskih turista. Naime, sa dolaskom Lorensa, britanska javnost našu ambasadu u Jordanu vidi u drugom svetlu", izjavila je zamenica ambasadora Lora Doban.

.

Treba podsetiti da je britanski premijer Dejvid Kameron u svoju rezidenciju 2011. uveo mačku po imenu Leri, nakon što su dve televizijske ekipe snimile pacova kako nesmetano šeta pred poznatim crnim vratima u Dauning stritu. Lerijev neslužbeni profil na Tviteru pratilo je 47.500 korisnika.

.

Mačke su u poznatoj londonskoj ulici prisutne još od 1920. godine. Neke su bile odlikovane titulom vladinog "lovca na miševe" i stavljene na državni platni spisak.

Izvor: B92