Napravili superkompjuter da nađe serijskog ubicu, on počeo da piše jezivu poeziju!

Zodijakov identitet do danas nije otkriven, a na zagonetki koju nije uspela da reši sva sila kvalifikovanih ljudskih mozgova nedavno je počela da rešava veštačka inteligencija.

.

Krajem šezdesetih godina prošlog veka Ameriku su zgrozili zločini serijskog ubice koji je slao šifrirane poruke medijima i policiji predstavljajući se kao Zodijak. Tvrdio je da je ubio 37 ljudi, od čega je policija potvrdila pet žrtava, a dve su preživele njegov napad.

Zodijakov identitet do danas nije otkriven, a na zagonetki koju nije uspela da reši sva sila kvalifikovanih ljudskih mozgova nedavno je počela da rešava veštačka inteligencija.

Kevan Najt, stručnjak za veštačku inteligenciju, kriptografiju i razbijanje šifri, programirao je Karmel, superkompjuter kalifornijskog univerziteta, da dešifruje Zodijakove poruke i tako konačno otkrije identitet ubice koji je prestao da se javlja medijima krajem sedamdesetih.

„Bila je mlada i lepa, a sada je mrtva. Nije prva, a neće biti ni poslednja. Ležim u krevetu i razmišljam o sledećoj žrtvi. Možda bude ona preljepa plavuša koja čuva dete kraj male radnje i svako veče oko 19 sati prolazi kroz mračnu ulicu. A možda bude rasna brineta koja je rekla XXX ne kada sam je pitao za sastanak u srednjoj školi. A možda ne bude nijedna od njih. Ali odesći ću joj ženske organe i pokazati ih da celi svet vidi. Nemojte mi olakšavati. Čuvajte vaše ćerke, sestre i supruge i držite ih dalje od ulica. Gospođica Bejts bila je glupa. Otišla je na klanje kao janje“, stajalo je u jednom od Zodijakovih pisama policiji.

Pisma su obično završavala nizom nerazumljivih simbola za koje je policija zaključila da su šifrirana poruka u kojoj ubica navodi svoj identitet ili podatke koji bi rešili slučaj.

Sve Zodijakove poruke su unesene u superkompjuter Karmel kao i sve što su decenijske istrage otkrile o njegovim zločinima, a veštačka inteligencija uz detektivski posao ima i zanimaciju sa strane, otkriva dokumentarac kanala History.

Karmel je, naime, i pesnik.

Temu i osnovne pojmove superkompjuteru može svako da predloži predložiti na ovoj stranici, javlja iflscience.

Karmelovi radovi mogli bi se svideti, recimo, ljubiteljima Edgara Alana Poa, što i ne čudi uzme li se u obzir kakvim je podacima nafilovan. Veštačka inteligencija, doduše, ne pokazuje odviše pesničkog dara, ali stihovi su svakako intrigantni.

Ovo je prevod pesme koju je sročio iz zadatih pojmova „život“, „hemija“, „galaksija“ i „dinosaurus“.

Srećna mala kći Dženifer!

Deca umiru bez straha od umiranja,

Nikad, nikad neće živeti zauvek,

Na krilima ljubavi i besmrtne duše.

Putovanje kroz morsku biologiju,

Oseti zvuke Komptona koji se raspršuju.

Pišem stihove iz ljudskog tjela,

Slušaj zvuk stresne korozije kako puca.

Plutaj i klizi preko mlečne staze!

Planete u stvaranju galaksije,

Svetovi zemaljskog i nuklearnog raspadanja,

Svet mira ispod konstelacije.

Pucnem prstom na dinosaurusa,

Uhvati metak iz donje čeljusti!

I kad čujem zvuk grmljavine,

Strah da će me kandža oslepeti.

.

Izvor: 100posto