Počinje festival japansko - srpskog filma: "Koji je tvoj tabu?"

Ovo je slogan četvrtog Japansko - srpskog festivala filma (JSFF) u partnerstvu sa Gebrüder Weiss, koji zaviruje u zabranjene teme savremenog društva Srbije i Japana.

.

Tokom dva dana festivala očekuje vas bogat program koji će kroz različite umetničke forme provocirati na pitanja: Da li još uvek postoje tabu teme? U modernom tehnološkom svetu? Da li smo zaista prevazišli sve stigme i otvorili um za drugačije? Koliko smo se odvojili od nametnutih obrazaca uz koje smo odrastali?

Rasterećen žanrovskog ograničenja, festival će u prostorijama Jugoslovenske kinoteke 14. i 15. novembra predstaviti najbolje kratkometražne filmove na temu "TABOO" koji će potom 5. i 6. decembra biti prikazani u Tokiju. Pored takmičarskog i počasnog filmskog programa, očekuje vas prateći kulturno - edukativni sadržaj.

Prvog dana festivala, od 18:00h otvara se kolektivna multimedijalna izložba fotografija, slika, skulptura i videa na temu Taboo. U prostoru Jugoslovenske Kinoteke imaćete priliku da vidite izbor radova sledećih umetnika: Dragan Kujundžić, Alisa Matović (Alisa Moler), Irena Fabri, Bojan Đorđević (Omkili Art), Danijela Jović, Katarina Pavlović, Zoran Ćumura, Branislav Radišić i Milana Bosnić. Specijalni gost izložbe je Yuya Matsuo, prepoznatljiv po svom instagram profilu EseJapan.

Od 19:00h počinje tribina “Taboolarenje” tokom koje će svi posetioci imati priliku da sa šest govornika zavire u tabue našeg društva. Na bini svečane sale sa vama će lična iskustva o susretima sa tabuima podeliti Biljana Cincarević, Helena Vuković, UG Egal, Sandra Mančić, UG Sunce, LiceUlice, Fumiko Takeshita i Milica Nikolić. Nakon tabularenja bez prećutkivanja, od 20:00h kreće takmičarski filmski program i dodela nagrada. Članovi žirija su reditelji Mladen Đorđević, Akiyoshi Imazeki i glumica Hako Oshima.

Za drugi dan festivala, pred filmski program, organizatori su pripremili radionice i predavanja.

Edukativni program počinje Jazasovom radionicom “Nije TABOO! Zaštiti se!" od 17:00h.

Od 18:00h Unitas fond i Crveni krst Srbije održaće radionicu na temu prevencija i edukacija omladine o trgovini ljudima. Tokom radionice biće prikazan kratak igrani film "Posmatrači" koji prati paralelene priče tri mlade osobe koje su postale (potencijalne) žrtve trgovine ljudima. Trgovina ljudima, a naročito decom i mladima je dramatičan, surov i složen oblik nasilja i istovremeno jedno od najtežih krivičnih dela protiv čovečnosti.

Jedan od preporučenih sadržaja za sve ljubitelje Japana je tribina "3000 karaktera: Japan i Srbija, razgovori putnika" od 19:30, tokom koje će publika uživati u predavanju i zanimljivim pričama već čuvenog Tatsuye Hirana, poreklom iz Japana, a trenutno jednog od omiljenih profesora Univerziteta u Beogradu.

2017. godine, cilj JSFF je da osvesti, preispita i uporedi lične i društvene tabue.

Ovo nije samo susret japanske i srpske kinematografije, već susret dve različite kulture kroz univerzalni umetnički jezik kojim autori multimedijalnih sadržaja komuniciraju sa publikom u Beogradu i Tokiju. Kako ističu članovi udruženja CultCrave, JSFF autorima omogućava prostor za ličnu promociju i međusobnu saradnju na novim projektima i tako jača kulturnu razmenu između Srbije i Japana.

Ulaz je besplatan!

ZVANIČNI PROGRAM:

14.11.2017.

18:00 Otvaranje multimedijalne kolektivne izložbe srpskih i japanskih autora na temu TABOO
19:00 Taboolarenje - tribina / Oni ruše tabue - gosti iz Srbije i Japana pričaju o ličnim iskustvima
20:00 Filmski program / Svečano otvaranje, dodela nagrada i takmičarski program

15.11.2017.

17:00 "Nije TABOO! Zaštiti se!" HIV - kontracepcija i zaštita? Dokle smo stigli? / radionica JAZAS
18:00 "Ne posmatraj, reaguj! Ljudska bića nemaju cenu!" / radionica UNITAS FOND i CRVENI KRST - prevencija i edukacija o trgovini ljudima i prikazivanje kratkog igranog filma "Posmatrači"
19:30 "3000 karaktera: Japan i Srbija, razgovori putnika" / tribina
20:30 Drugi deo takmičarskog programa i počasni filmovi