LP Duo predstavlja: Keyboard Days Belgrade 4

Četvrto izdanje festivala protiče u znaku saradnje sa Tokio International Piano Festival uz nastup specijalne gošće, japanske pijanistkinje Aise Ijiri (Steinway Artist), a festival prati i niz radionica za mlade ,,Novi Zvuci - Srbija i inovacije”.

.

Festival organizuje Centar za novu umetnost (CENU) uz saradnju i podršku, Muzikološkog instituta SANU, Kolarca, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Erste banke.
Festival Keyboard Days Belgrade osnovali su pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović (LP Duo) 2014. godine. Festival je nastao kao potreba da se široj publici predstave značajni internacionalni izvođači na polju klavijaturne i nove muzike.
Program Festivala:

sreda 15. novembar, 20 časova

Svečana sala skupštine grada

Aisa Ijiri, (Japan), klavir, Steinway Artist
Betoven, Šopen, Nilsen
Specijalni gost: Koyuki Asada (klavir)

četvrtak 16. novembar, Kolarac

Sala Grol, 12 časova
Radionica za mlade - Novi zvuci - Srbija i inovacije
predstavljanje hibridnog klavira i projekta ,,Kvantna muzika”
Učestvuju: prof. Dragan Novković, LP Duo, dr Ivana Medić

Digitalna galerija, 15 časova
,,Beogradska laboratorija zvuka - kako se komponuje i producira muzika”
Učestvuju: inženjeri zvuka - Marko Peljević, Srđan Paković
muzičari: Sonja Lončar i Andrija Pavlović

Digitalna galerija, 18 časova
Predavanje: ,,Nauka, umetnost i filozofija: jedno i sve”
prof. Dragan Novković
Putevi nauke, filozofije i umetnosti, često tumačeni kao posebni i nezavisni, u stvari su isprepletani i ukorenjeni u istim polaznim pitanjima. U kakvom odnosu su ove discipline funkcionisale kroz istoriju, i na koji način u današnjem vremenu ubrzano konvergiraju jedna ka drugoj, kao i koja je pozicija nauke o zvuku i muzike u svemu tome - osnovne su teme ovog predavanja.

BIOGRAFIJA AISA IĐIRI

Od debija u Tokyo Opera City 2010. do Karnegi hola u Njujorku 2017. godine, Aisa Iđiri (Aisa Ijiri) se ističe kao jedan od najnagrađivanijih pijanista svoje generacije i opisana je kao poseban talent čija evropska sofisticiranost, žestoka strast i pesnički osećaj stvaraju posebnu umetničku atmosferu. (The Record Geijutsu, Tokio).

Rođena u Japanu, Aisa ostvaruje evropski debi sa 15 godina kao koncertni solista sa Simfonijskim orkestrom Capella Cracovienses u Varšavkoj filharmoniji, paralelno koncertrirajući u Konserhset-u u Štokholmu. Nastupi su je od tada vodili od SAD-a, preko Velike Britanije, Koreje i Kine, širom Evrope.
Aisa redovno održava solističke koncerte i koncerte kamerne na mnogim prestižnim salama i međunarodnim festivalima, uključujući Kioi Hall (Tokio), Izumi Hall (Osaka), Cadogan Hall, St. John's Smith Square, St. George's Bristol, Fairfield Halls, St. Martin-in-the-Fields, LSO St. Lukes, Wimbledon International Music Festival '15, Tri zborova '14, Lichfield Festival '13 i Bank of Shiga Celebrity Recitals. Njeni koncerti su emitovani na BBC Television 1, BBC Radio 3, Radio Televizija Srbije, Radio Beograd i CNN TV. Aisa je sarađivala sa mnogim međunarodno cenjenim dirigentima kao što su Kentaro Kawase, Ken Hsieh i Simfonijskim orkestrom Osaka Century, Yasuo Shinozaki i Orkestrom Musica Celeste, Toby Purser i Orionskim orkestrom, George Vass i Bushey Symphony Orchestra i George Benjamin uz GSMD orkestar.
Aisa je objavila prvi CD ,,Hodočašće", klavirska dela Šumana i Lista (2011) i ,,Ailes d'amour", klavirska dela Prokofjeva (2016) u izanju N.A.T Records, Tokio. Snimci uživo dela ,,Sakura" (2014) i ,,Preludes" (2015) koja je napisao Llywelyn ap Myrddin objavio je WW Records, London. Godine 2016. Aisa je priključena u SPIRIO, novi klavirski sistem visoke rezolucije, kao zvanični umetnik Spirio Recording Artist Steinway & Sons. Marta 2017. senzacionalno je debitovala u Karnegi holu u Nujorku.

Strast i predanost kreativnim projektima u umetnosti, modi i kulturi doveli su je do jedinstvenog puta. Tokom 2014. godine izabrana je od strane Evropske komisije i obilazila je celu Europu kao reprezentativni umetnik Velike Britanije. Aisa je bila predstavljena na online časopisu lepote We Believe in Beauty i CNN Style. Našla se i na naslovnoj strani časopisa UN Women Opinion Leader o Međunarodnom danu žena '17.

Aisu je dobila nagradu ,,Prestigious Culture Award" od strane gradonačelnika Shiga prefekture, Japan. Aisa je diplomirala na Royal College of Music, Štokholm, Guildhall School of Music & Drama i Royal College of Music u Londonu. Zvanični je umetnik Steinway-a i umetnički direktor Tokyo International Piano Association-a.