Naučnici otkrili sastojak piva koji podiže raspoloženje

S obzirom na to da nas određena hrana čini srećnima, nemački naučnici ispitivali su šta je najzaslužnije za podizanje raspoloženja. Prema rezultatima njihovog istraživanja reč je o hordeinu koji se nalazi u pivu, a koji aktivira ključni dopaminski receptor.

.

Naučnici su postavili bazu podataka od 13.000 molekula prisutnih u prehrambenim proizvodima. Koristeći ovu bazu, imali su za cilj da pronađu molekule koje stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.

Dalje istraživanje pokazalo je da je hordein, sastojak koji je prisutan u ječmu i pivu, najodgovorniji za podizanje raspoloženja, jer aktivira ključni dopaminski receptor.

"Na osnovu njegove prisutnosti u pivu, možemo da zaključimo kako hordein bitno doprinosi efektima piva koji popravljaju raspoloženje", rekla je jedna članica istraživačkog tima.

Naučnici sada istražuju koliko hordeina je prisutno u pivu i koliko hordeina dolazi do mozga.

Autori su objasnili da na dobro raspoloženje uglavnom utiče kombinacija supstanci i navodi da, na primer kod konzumiranja čipsa, raspoloženje podižu masnoće i ugljeni hidrati.

Izvor: klix.ba