Ako na vašoj avionskoj karti piše "SSSS", to nije dobro! Spremite se...

Postoji mnogo stvari koje putnici ne žele da vide na aerodromu. Jedna od njih svakako su dugački redovi za kontrolu, druga je obaveštenje o kašnjenju leta, ali najgore što možete da ugledate su četiri slova "S" na vašoj avionskoj karti.

.

Pratite nas i na Viberu!

Skraćenica "SSSS" na avionskoj karti (Secondary Security Screening Selection) znači da ste baš vi odabrani za dodatnu proveru. Dobra stvar u svoj toj gnjavaži je što se ova oznaka pojavljuje samo na letovima ka SAD.

Putnici s ovom oznakom za početak se prijavljuju na aerodromski šalter, gde im se postavljaju temeljna pitanja i u potpunosti se proverava njihov identitet.

Ali, tu se priča ne završava. Putnici s ovom oznakom na svakoj kontrolnoj tački prolaze kompletnu proveru, što uključuje i nekoliko otvaranja prtljaga, kao i proveru celog tela.

Ova praksa uvedena je nakon terorističkog napada u Njujorku pre 16 godina, a najčešći kriterijumi za odabir putnika koji prolaze kroz bezbednosnu proveru je putovanje u jednom smeru, plaćanje karte gotovinom i kupovanje karte nekoliko dana pred let.

Odabir je često i sasvim slučajan.