Sve što ste do sada znali o HIMENU, zaboravite! Razbijen najveći mit!

Ceo život verujemo da je himen tanak sloj kože koji prekiva vaginalni otvor i da pukne prilikom prvog seksualnog odnosa.

.

On je "kriv" što većina žena krvari posle prvog seksualnog odnosa. Bapske priče su išle tako daleko da ako devojka tokom prvog seksa nije prokrvarila, govorilo joj se da se verovatno povredila dok je igrala "trule kobile" na primer.

Sad na sve to zaboravite. Nemoguće je znati da li je devojka imala prvi seks gledajući u njen himen.

Himen ne puca posle prvog seksa!

Posmatranjem himena ne možete dokazati da je neko imao vaginalni seks ili bilo šta drugo o njegovoj seksualnoj prošlosti. Himen svake žene izgleda drugačije. I najiskusniji lekari ne umeju da razlikuju himen device i onaj kod žene koja nije devica - rekla je Rouz Olson, autorka teksta o "testiranju nevinosti" koji je objavljen u žurnalu "Reproductive Health".

Baš kao i vagina, i himeni imaju različite oblike i veličine.

Neke žene su rođene i bez himena, a veličina rupe u centru himena dosta varira, ali nema veze sa tim da li je bilo seksa ili ne.

Jedina stvar koja se zaista menja sa regularnom penetracijom je da himen postane fleksibilniji.

Bol prilikom prvog seksualnog odnosa ima veze sa rastezanjem himena, a ne sa pucanjem istog. I još jedna stvar o kojoj nismo imali pojma. Ako himen pukne tokom penetracije, ne znači da će tako ostati zauvek - zaceliće!

- Mnogobrojna istraživanja su pokazala da himen zaceljuje brzo i nema dokaza o prvobitnoj tarumi. Većina povreda zaceljuje tako dobro da je posle nekoliko dana ili nedelja nemoguće reći da li je himen bio ili nije bio povređen - kaže Olsen.

Zato je nemoguće reći da li je himen pukao ili nije, jer kroz neko vreme je ponovo tu, piše noizz.rs.

HIMEN SE VREMENOM SMANJUJE!

Kod devojčica je gotovo neprimetan, ali zbog hormona, do vaše 25. godine će se verovatno smanjiti (atrofirati) na veličinu zbog koje je skoro neprimetan, bilo da ste imale seks ili niste.

- Himen je tanko, fleksibilno parče tkiva koje se menja vremenom i to zahvaljujući dejtvu estrogena u pubertetu. Može se istezati i pokidati lako. Dok ne budete imale prvi seks, možda će već biti neuočljiv - priča Olsen.

PA ZAŠTO ONDA KRVARIMO PRVI PUT?

U većini slučajeva do krvarenja dolazi zbog trenja do kog dolazi jer nema vaginalne lubrikacije, a i to se može sprečiti korišćenjem lubrikanta.

Pratite nas i na Viberu!