Smanjite potrošnju interneta na Android telefonima pomoću ovih aplikacija

Surfovanje internetom, gledanje snimaka, sati i sati na Facebook-u... Sve to proždire internet saobraćaj koji plaćate u okviru svog paketa. Ako nemate flat rate, ovo je način da smanjite potrošnju.

.

Uz pravilan odabir aplikacija, Android može značajno smanjiti potrošnju prenosa podataka, a da pritom ne morate da potpuno menjate način na koji koristite smartfon.

Ovo su neke aplikacije koje će vam najviše pomoći u tome.

Opera Max

Opera Max je besplatna aplikacija za virtuelne privatne mreže (virtual private network, VPN) koja sažima vaše podatke i do 50 odsto kako bi smanjila potrošnju prenosa podataka.

Kad god se neka od vaših aplikacija poveže s internetom, veza će biti preusmerena na Operine servere gde će podaci biti kompresovani pre nego što ih vaš smartfon preuzme. Prati potrošnju mobilnog interneta i preko WiFi-ja za gotovo sve aplikacije, uključujući i YouTube. Na raspolaganju vam je i niz opcija za zaštitu privatnosti i blokiranja praćenja.

Opera i Opera Mini

Dva Operina web pregledača rade slično što i aplikacija za VPN te kompanije, samo s podacima na internetu. Pregledač Opera nudi opciju Opera Turbo koji kompresuje web stranice, uključujući slike i video.

Pregledač je baziran na Chromium-u pa zato obrađuje stranice kao i Google Chrome, s tim što ima neke opcije koje Chrome nema.

Opera Turbo može kompresovati web sadržaj do 50 odsto, Opera Mini do deset odsto. Moguće je da će zbog toga na određenim web odredištima deo funkcija biti nedostupan.

Facebook Lite

Glavna Facebook aplikacija poznata je po tome što je zahtevna kad je prenos podataka u pitanju. Srećom, možete je zameniti lakšom verzijom, namenjenom pametnim telefonima slabijih mogućnosti.

Možete proveriti i besplatnu aplikaciju Friendly for Facebook, koja donosi mobilno izdanje Facebook web strane s većinom očekivanih opcija, ali uz manju potrošnju prenosa podataka.

NetGuard

Od verzije Android 6.0 Marshmallow aplikacije ne moraju izričito od vas zatražiti dozvolu za povezivanje na internet. To znači da se mogu povezati, a da vi za to i ne znate.

Moguće je, naravno, da ih u tome sprečite, ali to baš i nije jednostavno.

Android Nougat ima opciju Data Saver koja će ih u tome sprečiti. Otvorite Settings, pa Data usage i potom Data saver kako biste je aktivirali.

Na starijim izdanjima Google operativnog sistema za mobilne telefone to morate uraditi ručno za svaku aplikaciju. Otvorite Settings, pa Apps, odaberite aplikaciju i potom Data usage pa Restrict app background data.

Druga opcija je aplikacija za firewall NetGuard, koja vam daje potpuni nadzor nad time koja se aplikacija povezuje s internetom i kad.

Izvor: tportal