50 godina pesme "What a Wonderful World": Nastala je u vreme mržnje, straha i nasilja

Pesma "What a Wonderful World" američkog džez muzičara Luja Armstronga snimljena je pre 50 godina u jeku previranja Vijetnamskog rata, nastajanja pokreta za građanska prava, jačanja feminizma, pojave hipi kulture i mnogobrojnih društveno-političkih promena u svetu, kao jednostavna oda miru i bratstvu, pišu američki mediji.

.

Muzički revolucionar ranog 20. veka i jedan od najuticajnijih umetnika u istoriji džeza, Armstrong (1901-1971.) je te 1967. bio ponešto marginalizovan, piše Los Angeles Times.

Iz sveta džeza istisnuli su ga mlađi izvođači bibopa i drugih posleratnih muzičkih stilova, a veliki "Satchmo", "Satch" ili "Pops", kako su ga zvali, postao je u očima novih generacija neka vrsta staromodnog zaostatka nekog ranijeg, primitivnijeg muzičkog doba.

Ali, harizmatični muzičar se te godine ponovno vratio u svoj njujorški studio, 3,5 godine nakon što se njegova verzija brodvejskog mjuzikla "Hello, Dolly!" našla na prvom mestu Bilbordove hit 100 liste i snimio pop baladu Boba Tilea i Džordža Dejvida Vejsa, koja će postati jedan od najvećih hitova njegove karijere.

Vejs je tvrdio da ju je napisao upravo za Armstronga, ali zapravo je prvo ponudio Toniju Benetu, koji je tada odbio - snimio ju je znatno kasnije, pa tek onda Armstrongu, koji je navodno, zbog jednostavnosti i naivnosti teksta, takođe u početku bio neodlučan.

Ipak, odlučio je da je snimi. Singl je objavljen uz slabu početnu reakciju u SAD - pesma je uspela da se popne tek na 116. mesto Bilboardove Bubbling Under liste, gde je provela relativno skromnih pet nedelja, i to delom zbog toga što ABC Records, pod čijom je etiketom objavljena, nije uložio gotovo ništa u njenu promociju.

U Velikoj Britaniji je, međutim, priča bila sasvim drugačija - obožavaoci su poludeli za "What a Wonderful World", koji je skočio na broj jedan UK liste singlova i postao najprodavaniji singl u 1968. u toj zemlji, krenuvši uzlaznim putem višedecenijeske popularnosti.

U SAD je reizdan 1988. nakon što je 1987. korišćen u filmu o Vijetnamskom ratu "Dobro jutro, Vijetname" - tog puta dosegnuo je 32. mesto Bilboardove liste singlova u Americi.

Armstrongova pesma je 1999. godine uvrštena u Grammy Hall of Fame i od tada je snimljena u interpretacijama brojnih muzičara, među kojima su i Roj Klark, Nik Kejv, Rod Stjuart, Sara Brajtman, Zigi Marli, kao i pank rokera Džoija Ramona, pa čak i havajskog pevača i svirača ukulelea Israela Kamakavivolea.

Pratite nas i na Viberu!

Povodom obeležavanja 50. godišnjice od prvog izdanja, Muzej Luja Armstronga u Kvinsu u Njujorku organizovao je izložbu "50 godina pesme 'What a Wonderful World'", koja donosi retke fotografije i muzičke zapise koji pričaju priču o snimanju i nastanku legendarne pesme.

.

Izvor: Blic, N1