Zanimljivosti

Filter koji koristite za fotke na Instagramu otkriva da li ste u depresiji

Većina Instagram profila, naročito onih koje prati veliki broj ljudi, ostavljaju utisak divnog i idiličnog života. Međutim, ako malo zagrebemo površinu možemo otkriti signale koji pokazuju da nije sve tako savršeno kao što izgleda.
09.08.2017. - 17:00h

Studija objavljena na sajtu EPJ Data Science, tvrdi da fotografije na kojima dominira plavi ton, koje imaju manju saturaciju ili su tamnije po prirodi, otkrivaju da osoba koja stoji iza profila ima potencijalnih mentalnih problema i da je sklona depresiji.

Studija je uključivala 166 ljudi, od kojih 71 osoba boluje od depresije. Svi oni su naučnom timu dali pristup svojim Instagram profilima, što je naučnicima dalo mogućnost da analiziraju više od 43 000 fotografija.

Uz pomoć računara i veštačke inteligencije, svaka od fotografija analizirana je piksel po piksel da bi se otkrile karakteristike boje, metadata i lica, a podaci su korišćeni da bi se predvidelo koji od ispitanika boluju od depresije a koji ne.

ZAJEDNIČKE KARAKTERISTIKE DEPRESIVNIH OSOBA NA INSTAGRAMU

Računar je otkrivao ljude koji boluju od depresije sa procentom uspešnosti 70%, što je znatno veće od prosečnog lekara opšte prakse, koji depresiju na vreme prepoznaju kod manje od 50% obolelih.

Ono što je karakterisalo sve fotografije kod osoba kod kojih je računar prepoznao depresiju jesu tamni, plavičasti tonovi, zatim više komentara a manje lajkova na fotografijama, retka upotreba filtera a i kad su koristili filter onda je to najčešće bio „Inkwell“.

Takođe, osobe sa depresijom su postavljali fotografije sa licima češće od zdravih osoba, ali je broj lica po fotografiji u proseku znatno manji kod depresivnih osoba od zdravih.

Prema rečima Krisa Danforta, jednog od autora studije, rezultate treba uzeti sa rezervom jer je testirana grupa bila jako mala.

Sledeći korak bio bi sprovesti istraživanje na daleko većem broju korisnika, da bi se došlo do parametara na osnovu kojih bi se moglo govoriti o tome da li se podaci odnose i na prosečne Instagram korisnike.

Izvor: Taster.ba