Da li znate sumornu istinu bajke "Lepotica i zver"?

Prelepa bajka "Lepotica i zver" jedna je od omiljenih mnogim generacijama. Ipak, da li ste se ikada zapitali šta se krije iza ove priče? Kako je zapravo nastala?

.

Ko još ne voli "Lepoticu i zver"? Ova bajka mnogima je obeležila detinjstvo, a zahvaljujući filmu, koji je nedavno počeo da se prikazuje u bioskopima, imamo priliku da se ponovo, na momente, vratimo u detinjstvo. Ali, da li znate pravu istinu koja se skriva iza ove prelepe priče sa srećnim krajem?

Za početak ćemo vas podsetiti, priča prati lepu Belu, koju Zver drži zarobljenu u svom dvorcu. Ali, kako vreme prolazi, devojka shvata kako se iza zastrašujućeg lika krije dobra i plemenita osoba.

Deo stručnjaka ovu bajku je povezivao sa Stokholmskim sindromom, koji opisuje jaku emocionalnu vezu između žrtve i napadača ili otimačara. Ipak, čini se kako ovaj sindrom nema puno veze sa spomenutom bajkom i kako je, zapravo, prava istina potpuno drugačija...

Naime, bajka je inspirirana francuskim romanom iz davne 1740. godine, "La Belle et La Bete", koji je napisala Madam Gabrijel Suzan Barbot de Viljnev.

Roman je pisan u vreme kada žene nisu imale slobodu da biraju svog životnog partnera. Tako je autorka Belino zatočeništvo pretvorila u metaforu za žene, čiji su brakovi bili dogovoreni unapred. Tada se žene ništa nisu pitale.

Da li ste očekivali da ova bajka krije ovakvu simboliku?

.

Izvor: Dnevno