Pet bolesti koje možete dobiti na letnjem odmoru

Kada birate destinaciju za odmor treba da vodite računa i o drugim stvarima koje su bitnije od smeštaja i pogleda na more. Lekari upozoravaju na pet bolesti koje su aktuelne u zemljama sveta i od kojih se morate zaštititi.

.

Pratite nas i na Viberu!

Kolorado - Hepatitis A

Prema podacima lokalnih zdravstvenih stručnjaka od januara ove godine zabeženo 26 slučaja hepatitisa A, što je više nego obično. Hepatitis A se prenosi kad hrana ili piće dođu u kontakt sa zaraženim osobama, ali i seksualnim putem. Srećom, retko ima smrtne posledice. Prevencija je primanje vakcine Twinrex koja štiti od hepatitisa A i B.

Kenija - Denga groznica

Ministarstvo zdravstva u Keniji izdalo je upozorenje na izbijanje potencijalno smrtonosne bolesti koju prenose komarci. Do sada je prijavljeno 100 slučajeva u morskim predelima. Iako se smatra da je ova bolest karakteristična za mesta koja nisu higijenski zahtevna, ova prisutna je i u mjestima gde ima pljuskova. Simptomi su na početku slični gripu, a vremenom dođe do komplikacija.

Brazil - Žuta groznica

U 2017. godini potvrđeno je više slučajeva širom Brazila, a među njima su Rio de Žaneiro, Sao Paulo, Espirito Santo i Minas Gerais. Prenose je komarci, a simptomi se razvijaju tri do šest dana nakon uboda. Simptomi su temperatura, glavobolja, bolovi u leđima i mišićima. Kod zaraženih se pojavljuju ozbiljni problemi kao što su šok, otkazivanje organa, krvarenje i u retkim slučajevima - smrt.

Centralna i Južna Amerika - Chikungunya virus

I on se prenosi ubodom komaraca, a simptomi su višestruki bolovi i groznica. Prošle godine je zabeleženo 147 000 zaraženih, a 350 000 sumnjivih slučajeva. Najveći broj slučajeva zabeleženo je u Brazilu, Boliviji, Kolumbiji i Argentini.

Indija - H1N1

Svinjski grip oduzeo je 23 života u Kerali, na jugu Indije. Pojavljuje se sezonski, a rizične grupe su dijabetičari, srčani bolesnici i osobe koje imaju problem s bubrezima. Indijski zvaničnici objasnili su da nema razloga za paniku.