Prepoznajte zdravstvene probleme kod psa

Kućni ljubimci vrlo retko oboljevaju jer se njihovi vlasnici najčešće predano brinu o njima, ali čak ni to ne može uvek da spreči razne zdravstvene poteškoće.

.

Temperatura

Baš kao i ljudi, bolesni ljubimci mogu da imaju povišenu temperaturu. Normalna pseća temperatura iznosi između 37 i po i 39 stepeni Celzijusovih. Ako je telesna temperatura vašeg ljubimca niža ili viša od navedene, preporučuje se poseta veterinaru.

Boja desni

Desni zdravog psa bi trebalo da budu ružičaste, a kad ih pritisnete prstom, trebalo bi da pobele i zatim odmah ponovo dobiju ružičastu boju. Ali, ako su preterano blede ili imaju neku drugu boju, to verovatno znači da pas ima neki zdravstveni problem.

Ponašanje

Bezvoljnost je vrlo čest simptom zdravstvenog problema kod životinja. Vlasnici će primetiti da se njihov ljubimac manje kreće ili krije, ali moguće je da se zdravstveni problem manifestuje i kao nemirno lutanje po kući. Treba imati u vidu i poteškoće sa disanjem.

Vršenje nužde

Psi koji prestanu da jedu, piju ili vrše nuždu, trebalo bi hitno odvesti kod veterinara ukoliko to stanje traje duže od 24 sata. Ali, treba imati na umu da ni suprotno stanje nije normalno. Ako je pas preterano proždrljiv i ne može da se zasiti, to takođe može da bude znak problema.

Pratite nas i na Viberu!

Vlasnici bi takođe trebalo da obrate pažnju na krv u stolici i u urinu ljubimca, kao i na cviljenje ili neuobičajene zvukove koje životinja proizvodi tokom vršenja nužde.

Povraćanje i dijareja

Ako pas povraća, a nakon toga može normalno da jede, to verovatno nije razlog za brigu, ali ako nastavi da povraća duže od jednog dana, treba ga odvesti kod veterinara. Psu koji ima dijareju ili povraća treba dati mnogo tečnosti, da ne bi dehidrirao.

Vlasnik bi takođe trebalo da pogleda da li ima krvi u onome što je pas izbacio jer to može da znači da je progutao nešto oštro.

Kašalj

Kašljanje kod psa može da znači problem s disanjem. Ako kašljanje potraje ili ako primetite da pas ima plave desni, odvedite ga kod veterinara.

.

Izvor: b92