Alba Molina, gost BELEF-a: Flamenko se ne može opisati, on se mora osetiti

Beogradski letnji festival (BELEF), kao i uvek, dovodi pred beogradsku publiku izuzetne umetnike iz zemlje i inostranstva. U utorak, 27. juna u okviru 26. izdanja BELEF-a, u bašti SKC-a, koncert, koji se organizuje u saradnji sa Institutom Servantes u Beogradu, održaće sjajna Alba Molina, poznata španska flamenko, džez i bluz pevačica i model. Albu Molinu na gitari prati Rikardo Morena, jedan od najpoznatijih flamenko i džez kompozitora i gitarista Španije.

.

Izuzetnog muzičkog talenta, vrlo specifične boje glasa i sjajne vokalne tehnike, Alba je u svom stvaralaštvu kombinovala različite stilove poput popa, hip hopa, bolera, brazilskih i karipskih ritmova, džeza i flamenka, stoga je teško uklopiti u određeni žanr.

Alba potiče iz slavne muzičke porodice. Otac Manuel Molina je čuveni flamenko gitarista, po kojem je snimljen i film „Kralj gitare“, a majka Manuela Montoja je poznata flamenko plesačica i pevačica. Ovaj slavni par, nastupao je pod imenom „Lole y Manuel“ i tokom 70-tih godina bili su najpopularniji flamenko umetnici u Španiji. Svetsku slavu doživeli su nakon što se njihova pesma “Tu Mirá” našla u Tarantinovom filmu Kill Bill Volume 2.

Povodom njenog gostovanja u Beogradu, Alba Molina odgovorila nam je na nekoliko pitanja.

S obzirom na to da potičete iz vrlo poznate muzičke porodice, da li ste ikada pomislili da se bavite nečim drugim osim muzikom?
Odmalena sam imala veliki broj interesovanja, jako me je privlačila i još uvek me privlači psihologija, kao i svet vina. Ja toliko volim vina da bih mogla da budem dobar somelijer (smeh). Iskrena da budem nisam znala odmalena čime ću se baviti. Privlačile su me mnoge stvari, čak sam kao dete verovala da neću pevati, iskreno ne znam ni zašto sam imala taj osećaj. Ali negde već sa 14, 15, 16 godina sam shvatila da će pevanje biti moj poziv.

Kako je izgledao Vaš muzički put i razvoj?
Kada je u pitanju muzika od samog početka radila sam samo ono što mi se sviđa i što me privlači, u tom smislu sam veoma slobodna. Radila sam mnogo toga, imala sam svoju grupu „Las Niñas” sa kojima sam izvodila hip-hop sa elementima flamenka, potom sa Andrasom Lucom sam snimila album “Tucara”, potom upoznajem gitaristu Rikarda Morena sa kojim dolazim u Beograd i sa njim izvodim mešavinu džeza, brazilske muzike i flamenka. Poslednji album „Alba canta a Lole y Manuel“ na kojima izvodim pesme mojih roditelja. Na koncertu u Beogradu ćemo izvesti par pesama i sa tog albuma. Trenutno sam na turneji na kojoj predstavljam poslednji album, ali u Beograd dolazim sa Rikardom Morenom i predstavićemo se kombinacijom džeza, brazilske muzike i flamenka.

Koji trenutak u svojoj dosadašnjoj karijeri smatrate najznačajnijim?
Svi momenti u životu su važni, ne bi bio ono što si danas da nisi prošao u životu sve što si prošao. Ja volim da živim u sadašnjosti. Sada sam u najvažnijem trenutku u životu, ali to sam mislila i prošle godine. Verujem da je neophodno da čovek uživa u sadašnjem trenutku. I ako me ponovo pitate, odgovor vam je jasan. Najvažniji trenutak za mene je sada.
O čemu pevate u svojim pesmama?
Pre svega o ljubavi i u tom smislu sam veoma klasična. Ali ne pevam samo o ljubavi između dvoje ljudi, emotivnih partnera, već i o ljubavi prema životu.

Nazivaju vas i "zvučnim univerzumom" koji je teško žanrovski odrediti. Koji žanr vama lično najviše prija i šta je to u flamenku što ga čini toliko posebnim?
Nisam znala da me zovu „zvučni univerzum“, zvuči odlično (smeh). Meni najviše prija fuzija različitih stilova, pre svega džeza, brazilske muzike i flamenka i upravo ćemo to predstaviti Rikardo Moreno i ja. To me najviše privlači. Rikardo Moreno i ja smo se ponovo okupili, i to nam puno znači, ne samo u muzičkom smislu već i u emotivnom. Uživamo zajedno na sceni i mislim da se to primeti i da će to publika osetiti.
Ne mogu da vam kažem zašto je flamenko toliko poseban, flamenko je teško opisati, on se mora osetiti.

Negde smo pronašli podatak da ste se bavili i modelingom. Možete li nam reći nešto više o tome?

Počela sam vrlo rano da se bavim modelingom, sa 14 godina, pa sve do 20-ih. To je za mene bilo divno iskustvo u tom trenutku. Dosta sam putovala, upoznala mnogo ljudi, zaradila novac. I u tom trenutku mi je značilo i za moj ego. Ali sam sada u periodu života kada uživam radeći muziku i to mi sada hrani dušu.

Koliko vas je materinstvo promenilo?
Promenilo me je potpuno, ja imam dete od 16 godina i dete od 7 godina. Ja se ni ne sećam perioda pre nego što sam dobila decu (smeh). Veoma volim svoju decu i veoma sam srećna.

Kako biste, u najkraćem, opisali ono što će beogradska publika čuti na koncertu 27. juna?

Publika će uživati u fuziji koju stvaramo Rikardo Moreno i ja, mešamo elemente džeza, brazilske muzike i flamenka. To je vrlo eksperimentalna muzika i veoma dopadljiva. Otpevaću i par pesama sa poslednjeg albuma (Alba cana a Lole y Manuel), kao i neke standardne pesme u mom izvođenju kao što je „Besame mucho“. Nadam se da će publika uživati i nakon konceta biti bogatiji za jedno iskustvo.
Šaljem vam poljupce.

.

Pre Albe Moline i Rikarda Morena, u utorak 27. juna sviraće grupa Kal.

Kompletan program pogledajte OVDE

Izvor: BELEF