Ne, niste ludi, naprotiv: Čašica razgovora sa sobom je korisna

Ako razgovarate sami sa sobom, ne samo da niste “ludi”, nego sebi pravite uslugu, piše New York Times. Naučnici su, naime, dokazali da takva čašica razgovora pozitivno utiče na naše ponašanje i razmišljanje.

.

Kad razgovaramo sami sa sobom, stvari sagledavamo na objektivniji način. No, bitno je i kako razgovaramo - koristimo li se motivacionim ili instrukcijskim govorom te u kojem se licu obraćamo sami sebi, objasnio je Itan Kros, profesor psihologije na univerzitetu Mičigen.

Ti možeš

Primera radi, košarkaši brže prosleđuju loptu kad se naglas motivišu, donosi jedno istraživanje, a u drugom su osobe koje su razgovarale same sa sobom, ali u sebi, osećale manju anksioznost kad su se sebi obraćale u drugom ili trećem licu - “ti to možeš” ili “Ivana to može” - nego u prvom licu, “ja to mogu”. Njihov učinak su boljim ocenile i njihove kolege. Poenta je u principu samodistance, a Kross navodi primer uobičajene situacije kako bi dočarao o čemu je reč.

- Setite se vremena kad ste s prijateljem ili voljenom osobom razgovarali o nekom problemu. Kao autsajder, bilo je relativno lako savetovati ih oko tih problema. Jedan od ključnih razloga jest to što nismo toliko uvučeni u te probleme i možemo jasno razmišljati jer imamo distancu od tog iskustva - objašnjava Kross.

Objektivizacija

Dakle, ako se sami sebi obraćamo u drugom ili trećem licu umesto u prvom, to nam pomaže da situaciju sagledamo iz logične, objektivne perspektive i odmaknemo se od emocionalne, pristrane komponente.

Instrukcijski razgovor sa sobom može povećati kognitivne sposobnosti prilikom obavljanja zadataka. Kvaka je u tzv. hipotezi feedbacka, povratne informacije, potkrepljene istraživanjem. Ispitanicima su dali zadatak da pronađu fotografiju banane među 20 drugih slika. Oni koji su naglas rekli “banana” pre nego što su je počeli tražiti, bili su brži i tačniji.

Motivacijska čašica razgovora je najbolja u zadacima koji iziskuju brzinu i snagu, primera radi u sportu, a instrukcija kad su potrebni fokus, strategija i tehnika, kao za npr. sastavljanje namještaja.

Izvor: Espreso.rs / Jutarnji

Pratite nas i na Viberu!