Srbi su besni na Gugl, a sve to ima veze sa Hrvatima

Oglasilo se i Ministarstvo spoljašnjih poslova Republike Srbije.

.

Na mapi internet pretraživača Gugl, teritorija Srbija je manja za 11 hiljada hektara, jer je granica prema Hrvatskoj vraćena na onu iz vremena Austro-Ugarske carevine.

Večernje novosti navode kako "nove granice" na satelitskoj mapi Gugla u Podunavlju, području od Bačke Palanke do granice sa Mađarskom poprilično zalaze u srpski teritoriju, pa je po toj mapi veći deo opština Bačka Palanka, Apatin i Sombor pripao Hrvatskoj.

Uprkos reagovanju Ministarstva za spoljašnje poslove Srbije u više navrata od 2014. godine, način prikaza dunavskog dela granice između Srbije i Hrvatske na mapama Gugla nije popravljen.

U Ministarstvu objašnjavaju da se, u skladu sa zakonskim aktima bivše SFRJ, granica ove dve federalne jedinice proteže sredinom Dunava, te da je raspadom SFRJ postala državna granica i nije se menjala do danas.

Penzionirani kontraadmiral Vojske Srbije Boško Antić rekao je da je Hrvatska praktično uvučena duboko u srpsku teritoriju, piše radiosarajevo.ba.

Antić navodi da Hrvatska po pravilu poteže pitanje granica samo kada ima interese, ali da ne spominje da su istim tim razgraničenjem iz 1945. godine prisvojili teritoriju Baranje i deo opštine Ilok uz Dunav, prema selima Neštin i Susek.

"Naši nadležni morali bi da zaštite interese Srbije i pozabave se pitanjima kontrole ovog prostora, jer se u njemu hrvatski građani slobodno kreću, dok je kretanje naših građana ograničeno", rekao je Antić.

Pratite nas i na Viberu!